Obnova obećanja Frame Würzburg

U subotu 22. lipnja 2024. godine u crkvi St. Josef u Würzburgu proslavljena je sveta misa na kojoj su članovi Frame Würzburg obnovi svoja obećanja. Nakon godinu dana susreta petkom u prostorijama HKM Würzburg i mnogih zajedničkih aktivnosti četiri framaša je obnovilo svoja obećanja, a dvoje ih je dalo prvi put. Obećali su kako će i ovu godinu slijediti Isusa Krista po primjeru sv. Franje i sv. Klare.

Svetu misu je predslavio fra Filip Mimica iz HKM Stuttgart u zajedništvu s fra Ivanom Penavom župnikom HKM Würzburg i fra Jurom Zebićem župnikom HKM Mainz. S mnogim mladima na slavlju su bili prisutni i s. Gordana Davidović duhovni asistent Frame Wiesbaden i bogoslov fra Mario Pavić.

Na susretu su se okupili mladi vjernici iz okolnih mjesta gdje djeluje HKM Würzburg poput Aschaffenburga, Bad Kissingena, Schweinfurta i Bad Mergentheima, kao i mladi iz udaljenijih mjesta od Stuttgarta, Wiesbadena i Mainza, preko Frankfurta i Offenbacha sve do Augsburga i Ulma. Domaćini su pridošle goste upoznali sa znamenitostima grada kroz turistički obilazak Würzburg. Posebno su se zadržali u samostanu franjevaca konventualaca (Franziskanerkloster) koji je najstariji franjevački samostan u Njemačkoj i nedavno je proslavio 800. godina svojega postojanja. Potom su se uputili do prekrasne Residenz i do znamenite ulice Kroatengasse u kojoj su stanovali hrvatski vojnici u Tridesetogodišnjem ratu (1618-1648).

Po dolasku u župnu dvoranu župe St. Josef mladi su se okrijepili ručkom i potom sudjelovali u radu po grupama gdje su se međusobno bolje upoznali. Potom je uslijedila sveta misa u 17 sati na kojoj je šest framaša Frame Würzburg položilo svoja obećanja. Fra Filip Mimica je u svojoj propovijedi posvijestio mladima kako se nisu oni sami okupili radi druženja i upoznavanja već nas je okupio sam Isus Krist i njegova Riječ koju smo upravo čuli u svetoj misi. „Nitko ne može služiti dvojici gospodara“, citirao je Isusove riječi fra Filip i povezao ih s nizom starozavjetnih čitanja koja slušamo u prvom čitanju iz knjige Ljetopisa. Možda nam se ponekad povijesni događaji Izabranog naroda u Starom zavjetu čine prilično ratoborni i nerazumljivi ali pokazuju živi primjer da kad god su kraljevi služili svojoj sili ili bogatstvu Bog ih je vrlo brzo maknu s prijestolja. A one koji su služili Bogu u poniznosti pratio je svojim blagoslovom. Tako je, fra Filip, potaknuo mlade da traže volju Božju u svoje životu, a ne prepuste se bogatstvu i svjetovnim užicima koji kratko traju.

Obredu obećanja svjedočili su i članovi Franjevačkog svjetovnog reda iz Wiesbadena koji su pridruženi mjesnom bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda u Frankfurtu koje je kanonski ustanovljeno i pridruženo Njemačkom nacionalnom bratstvu. Oni su mlade pozvali da ustraju u franjevačkom pozivu i pridruže se Franjevačkom svjetovnom redu.

Nakon svete mise mladi su nastavili slaviti Boga malim koncertom duhovne glazbe u crkvi, a slavlje se potom nastavilo u župnoj dvorani uz kolače i sokove.

Fra Ivan Penava

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV