Sv. Josip Kupertinski

josip_kupertinskiJosip Kupertinski rođen je 1603., kao dijete težaka. Iako neobrazovan te s ograničenim umnim sposobnostima, Josip je svim srcem želio postati fratar. Nakon neuspjela pokušaja pridruživanja franjevcima kapucinima, Josipov je ujak – franjavac konventualac – uvjerio zajednicu da njegovu nećaku pruži priliku. Josip je marljivo učio i za svećenika, iako uz jedva vidljiv uspjeh. Međutim, kada je izlazio na ispite, primao je posebnu milost te je trebao odgovoriti samo na nekolicinu pitanja koja je znao.

Nakon ređenja za svećenika, Josipova ljubav prema Kristovu stvarnome prisustvu u euharistiji, kao i prema Djevici Mariji, izazivala je kod njega često ekstatično lebdenje. Slava ovoga “letećega fratra” brzo se proširila te je postao duhovnik i ispovjednik brojnim skromnim ljudima, ali jednako tako i plemićima.

Sveti Josip Kupertinski umro je 1663., u 60. godini života. Svetim je proglašen 1767. dok je kasnije proglašen i zaštitnikom studenata i učenika, kao i zaštitnikom zrakoplovaca.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV