Pučka kuhinja na Svetom Duhu

Sveti Duh 33

10000 Zagreb

fra Vladimir Vidović, ravnatelj Doma sv. Antuna i voditelj Pučke kuhinje

tel. (01) 37-58-458 (ravnatelj)

mob: 091/ 34 44 340

fra Vilček Novački, koordinator rada volontera

tel: (01) 55-90-050 (kuhinja)

mob: 097/ 77 75 522 (fra Vilček)


U sklopu karitativne djelatnosti franjevaca na Svetom Duhu od 29. travnja 1995. godine djeluje Dom sv. Antuna koji pod svojim krovom objedinjuje slijedeće djelatnosti: smještaj u studentskom domu, i to potpuno besplatan za četrnaest studenata; našu izdavačku djelatnost kojom širimo naš apostolat te Pučku kuhinju koja svakodnevno, osim nedjelje, priprema 300 obroka za ljude u potrebi.

Pri tome u našoj kuhinji nikada nismo tražili provjeru identiteta ili bilo kakvu registraciju nego se vodimo onom evanđeoskom Dajte im vi jesti (usp. Mk 6,37). Pomoći čovjeku u nevolji, gladnoga nahraniti i žednoga napojiti jest znak Kristove pristunosti u ovom našem vremenu te ujedno i dio našega franjevačkog identiteta. Naša misija i poslanje jest omogućiti ljudima koji su u potrebi dostojanstven način života te ublažiti posljedice siromaštva i neimaštine.

Volonteri

Na inicijativu i prijedlog provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića u rad Pučke kuhinje od rujna 2018. godine uključeni su volonteri. Koordinator rada volontera je redovnički brat fra Vilček Novački kao i organizator rada same Pučke kuhinje koji vrlo marljivo i savjesno obavlja povjerenu mu službu.

Volonteri se svakodnevno okupljaju u 11.30 svakoga dana i pomažu u pripremanju i posluživanju hrane. Ručak se dijeli svaki dan osim nedjelje u 13 sati. Pripremimo dnevno 300-tinjak obroka. Ručak započinjemo molitvom i potom volonteri poslužuju korisnike kuhinje.

Želja je kroz ovakav pristup približiti se ljudima i osim hrane pružiti ljudima i osmijeh, lijepu riječ ili ih barem saslušati u njihovim nevoljama. Volonteri dolaze iz cijeloga grada, naše župe, brojnih zajednica koje djeluju u našoj župi. S velikom radošću je prihvaćena ideja volontiranja kako među korisnicima tako i među ljudima koji na ovakav način svojim radom pomažu našu karitativnu djelatnost.

Biti volonter u našoj Pučkoj kuhinji je postalo stvar prestiža pogotov među mladima na što smo osobito ponosni. U svakom slučaju, ideju volontiranja treba i dalje snažno podržavati i dodatno osmišljavati jer donosi velike blagodati u samom načinu funkcioniranja Pučke kuhinje.

Donacije

Djelovanje Pučke kuhinje financira se u najvećoj mjeri u suradnji sa Gradom Zagrebom i bez te pomoći ne bismo u ovom obliku mogli djelovati. U manjoj mjeri pristižu donacije i građana i poduzeća. Također i dalje je prisutna pomoć koju dobivamo u naravi iz Njemačke zahvaljujući dugogodišnoj suradnji sa njemačkim dobrotvorima.

Ukoliko želite donirati
za potrebe Pučke kuhinje to možete učiniti na žiro račun

Zagrebačka banka d.d.
IBAN HR6323600001101567611
SWIFT ZABAHR2X

ili osobno

Uvijek zahvalni na svakoj vašoj donaciji.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV