Sv. Klara Asiška

st_clareSveta Klara Asiška rođena je 1193. godine u bogatoj Asiškoj obitelji Offreduccio. Presudan trenutak u njezinu životu bio je susret sa svetim Franjom Asiškim. Njegovo poticanje i pozivanje na ljubav prema siromašnom i raspetom Kristu, na vjernost i povratak evanđelju, njegova gorljiva ljubav prema Bogočovjeku Isusu Kristu, njegov život u krajnjem siromaštvu i nesigurnosti, sve je to poticalo Klaru na razmišljanje. Toliko su se taj čovjek i njegovi sljedbenici razlikovali od ostalih do tada postojećih redovnika. Program što ga je on živio toliko je oduševio Klaru da je odlučila korjenito promijeniti svoj život. Donijela je odluku pridružiti se Franji i njegovu bratstvu. Najvažniji dan u njenom životu bio je blagdan Cvjetnice 1211. godine. Toga je dana Klara napustila obiteljsku kuću da bi se posvetila Bogu, po primjeru svog suvremenika svetog Franje Asiškoga.

Klara je, pobjegavši od kuće, došla u crkvicu svete Marije Anđeoske, u kojoj joj je Franjo, u znak odricanja od svijeta, odrezao kosu te je zaodjenuo u priprostim franjevačkim habitom. Toga je dana započela velika Klarina avantura. Nakon kratkog vremena, po Franjinu savjetu, Klara se zatvorila u klauzuru samostana svetog Damjana, gdje je, zajedno s pridošlim sestrama, provodila strogi pokornički život, u siromaštvu i jednostavnosti. Tako je, uz Franjinu pomoć i savjete, Klara suutemeljila Drugi franjevački Red, Red siromašnih sestara, koje su kasnije prozvane klarisama. Klara je ondje ostala u razmatranju i služenju sve do svoje smrti 1253., u 60. godini života.

Klara Asiška proglašena je svetom dvije godine nakon svoje smrti. 1958. papa Pio XII. proglasio ju je “zaštitnicom televizije”, zbog posebne vizije koju je imala jedne badnje večeri.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV