U Samostanu sv. Frane na Obali proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u koncelebraciji sa župnikom Župe sv. Stjepana pod Borovima fra Martinom Jakovićem, fra Rokom Bedalovom te svojim tajnikom don Renatom Pudarom.

U homiliji mons. Križić govorio je o otajstvu mučeništva kroz služenje i ljubav. „Sv. Antu, iako je imao planove otići naviještati Krista muslimanima, na kraju providnost dovodi u Italiju gdje ostaje cijeli život. To nije slučajnost. Bog se služi različitim metodama kada želi ostvariti neki plan s nama. Antun je naviještao ono što je živio i u srcu nosio. Narod je hrlio slušati ga jer su u njemu prepoznali autentičnost, odnosno samoga Isusa. Ante je odmah prepoznao da je narod žedan Boga. Živio je skromno predan žrtvi i naviještanju. Takav život čini čuda. Tamo gdje ima molitve tamo se događaju čuda. Vjera ne dolazi od čuda nego su čuda nagrada za vjeru. Tko očekuje čudo kako bi povjerovao neće zapravo povjerovati nikada“, istaknuo je.

„Sve što je Ante činio, bilo je iz ljubavi prema Bogu i bližnjima. To je bit kršćanstva – svetost se nalazi u ljubavi. Snagom ljubavi čovjek vidi Boga. Ljubav je oko duše i srca i bez nje ne možemo vidjeti ispravno ni čovjeka ni Boga. Ljubav je bila snaga Antinog života. Nije on bio nadčovjek. Bog mu je dao i ono što daje nama – dao mu je svoju ljubav. No, on je tu ljubav primio i u njoj rastao i drugima prenosio. Tu je razlika između Ante i bilo kojeg drugog vjernika. Zar i nama nije moguće s ljubavlju obavljati svoj svakodnevni posao? Može čovjek bilo gdje raditi, ali je bitno da radi savjesno i s ljubavlju. Kada to čini, osoba raste u svetosti. Ne trebaju nikakva čuda za javnost već je sama ljubav istinsko čudo“, poručio je.

„Ako u životu izbjegavamo sve ono što je teško i zahtjevno završit ćemo u duhovnom osiromašenju. Nekada se događa da činimo dobra djela, ali ne s ljubavlju već s puno nervoze. Takav stav ne pridonosi našem posvećenju. Ako pak moramo nešto učiniti, zašto ne bismo to učinili s ljubavlju i vedrinom; onda to pretvaramo u krepost i blagoslov. Čovjek ne treba tražiti druge načine posvećenja doli Kristove zapovjedi da ljubimo kao što je On ljubio. Antun je iz ljubavi prema Isusu bio spreman dati svoj život. No, Isus je htio njegov drugačiji put posvećenja. Tako je Antun shvatio da nije samo mučeništvo krvlju ono koje dokazuje ljubav prema Bogu. Postoji mučeništvo služenja i ljubavi. Ono nije lako, ali je dostupno svima“, zaključio je nadbiskup.

Po završetku misnoga slavlja, župnik fra Martin zahvalio je ocu nadbiskupu na predslavljenju, svim svećenicima koji su ispovijedali i slavili mise od ranoga jutra te svim slavljenicima koji nose ime sveca.

Nadbiskup Križić udijelio je svečani blagoslov s relikvijarom u kojem su moći sv. Ante, a poslije mise mnoštvo vjernika pristupilo je cjelivanju relikvijara.

Pjevanje tijekom mise predvodili su članovi Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem Pere Prosenice.

Preuzeto s: ika.hkm.hr

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV