Fra Ljudevit Anton Maračić dobitnik Svečane povelje Općine Medulin

Fra Ljudevit Anton Maračić je u srijedu, 12. lipnja, na svečanoj sjednici Općine Medulin, o 31. obljetnici postojanja te jedinice lokalne samouprave, primio Svečanu povelju Općine Medulin.

Svečanost je održana u arboretumu povijesnog prostora dječjeg vrtića u Premanturi. Nakon obraćanja predsjednika Općinskog vijeća Općine Medulin Simeona Ukotića i načelnika Općine Medulin Ivana Kirca, ovogodišnja četiri laureata primila su svoje nagrade.

U ime nagrađenih, okupljenima se obratio fra Ljudevit. „Kao rođeni Premanturac, posebno me raduje što je dodjela povelja organizirana upravo ovdje u Premanturi za koju sam jako vezan. Dodjela ovih priznanja znak je da sadašnja javnost ne zaboravlja one koji su svojim djelovanjem, kroz dugotrajan život, pridonijeli spominjanju našeg mjesta u široj javnosti. Netko je mudro rekao da kada se radi o vrednovanju nečijeg rada ne treba ništa precijeniti, a još manje podcijeniti jer ima Netko tko će pravilno procijeniti“, poručio je.

Priznanje je fra Ljudevitu uručeno povodom šezdesete godišnjice svećenstva i 85-og rođendana, kao istaknutom publicistu i znanstveniku koji je ostavio snažan trag u povijesno-društvenim mijenama druge polovice 20. i početka 21. stoljeća na ovom području i mnogo šire. Kako je naveo Miroslav Mišković u objavljenom zborniku radova u čast fra Ljudevitu, „Dani su čovjeka k’o oduljena sjena – posebno je izražena njegova velika ljubav za svoj rodni kraj, iz kojeg je odselio u Zagreb kao mali dječak. Uvijek se je odazivao na molbe svojih mještana i davao svoj veliki i dragocjeni doprinos pišući o sveopćoj povijesti našega mjesta, a posebno treba istaknuti knjigu Crkva u Premanturi, koja jednostavnim i besprijekornim stilom prikazuje višestoljetnu prisutnost Crkve i njenu prevažnu ulogu na ovim prostorima.“

Općina Medulin počastila je još tri laureata: istaknutog pravosudnog djelatnika u mirovini koji je zaslužan za uređenje i komunalno opremanje Pješčane uvale Rudolfa Frančulu, dugogodišnjeg vijećnika i predsjednika mjesnog odbora Pješčane uvale Dragana Modrušana i Oneliju Bekić, dugogodišnji članicu socijalnog vijeća i članicu sindikata umirovljenika koja je zdušno godinama pomagala potrebitima i zajednicu Albanaca Istarske županije koja je zaslužna za očuvanje jezika, običaja i kulture albanske nacionalne manjine.

Fra Ljudevit Anton Maračić, rođen je 1938. u Premanturi kod Pule. Član je Reda franjevaca konventualaca. Nakon što je 1963. diplomirao iz teologije, šest godina kasnije diplomirao je iz hrvatskog jezika i književnosti. Preko 25 godina svećeničkog života proveo je kao glavni urednik “Veritasa”. Neko vrijeme služio je u svojoj matičnoj Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima kao provincijski ministar, a nekoliko je godina potom službovao u Vatikanu kao redovni ispovjednik u bazilici sv. Petra. Sada je član Samostana sv. Frane u Cresu. Autor je objavio više djela, uglavnom povijesno-franjevačkog karaktera, vezanih uz rodnu mu Istru. Osim toga bavi se i pisanjem priloga duhovnog sadržaja.

Preuzeto s: ika.hkm.hr

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV