Susret sjemeništaraca i odgojitelja Hrvatske i BiH

Pod geslom „U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite!“ (Rim 12,11) od petka 10. svibnja do nedjelje 12. svibnja održan je tradicionalni godišnji susret sjemeništaraca i njihovih odgojitelja iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na kojem su također sudjelovali sjemeništarac Franjo Križanac i odgojitelj fra Zvonimir Pervan. Domaćin ovogodišnjeg susreta bilo je Međubiskupijsko sjemenište sa zagrebačke Šalate.

Na susretu je ukupno sudjelovalo dvadeset i osam sjemeništaraca i šest odgojitelja iz Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić iz Travnika (BiH), Franjevačkog sjemeništa u Sinju te našeg Sjemeništa franjevaca konventualaca sa Svetog Duha. Program je počeo u petak dolaskom u hodočasnički centar „Vincentinum“ u Novigradu na Dobri te pozdravom rektora šalatskog sjemeništa preč. Matije Pavlakovića. Nakon smještaja i večere uslijedila je šetnja mjestom i krunica.

Središnji dan susreta bila je subota. Jutarnji dio programa obuhvaćao je molitvu časoslova te natjecanje u nogometu i šahu, a potom nakon ručka sudionici su se uputili prema Karlovcu i Krašiću. Osim obilaska Karlovca i upoznavanja njegove povijesti i znamenitosti nezaobilazan je bio posjet Nacionalnom svetištu sv. Josipa gdje je sudionike primio domaći župnik i rektor svetišta mons. Antun Sente koji ih je upoznao s poviješću svetišta i pastoralnim radom s hodočasnicima. Nakon molitve krunice sjemeništarci i odgojitelji su imali priliku upoznati ostale znamenitosti Karlovca vožnjom kroz grad i panoramskim razgledavanjem a potom su se uputili prema Krašću gdje su se okupili na euharistijskom klanjanju i slavlju euharistije koju je predvodio mons. Juraj Batelja potičući ih na velikodušnost, oduševljenje, radost u srcu, sreću u duši nadahnjujući se primjerom bl. Alojzija Stepinca. Nakon misnog slavlja domaći župnik vlč. Ivan Vučak sa svojim suradnicima je pripremio večeru za sudionike tijekom koje su imali priliku čuti svjedočanstvo domaćeg sina mons. Jurja Jezerinca o danima sužanjstva bl. Alojzija Stepinca kojega je osobno upoznao tijekom blaženikova kućnog pritvora. Nakon večere sjemeništarci i odgojitelji su obišli spomen-dom bl. Alojzija i upoznali se s nekim detaljima iz njegova života.

U nedjelju ujutro sudionici su sudjelovali na svetoj misi u župnoj crkvi u Novigradu na Dobri koju je predvodio fra Zvonimir Pervan, a propovijedao rektor iz Travnika preč. Željko Marić. Nakon svete mise uslijedio je ručak i završetak susreta. Odgojitelji su dogovorili da će domaćin idućeg susreta biti Nadbiskupsko sjemenište Petar Barbarić iz Travnika.

Franjo Križanac

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV