Susret hrvatskih i slovenskih franjevaca konventualaca u Olimju

Tradicionalni godišnji susret-srečanje hrvatskih i slovenskih franjevaca konventualaca održan je u srijedu, 24. travnja 2024.g. u samostanu bl. Antona Martina Slomšeka u Olimju (Slovenija).

Na susretu je sudjelovalo četrdesetak braće, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca predvođenih provincijskim ministrom fra Miljenkom Hontićem i Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca s provincijskim ministrom fra Milanom Kosom.

Program susreta započeo je pozdravom domaćina ovogodišnjeg susreta, provincijalnog ministra slovenske Provincije, fra Milana Kosa u blagovalištu samostana. Uslijedilo je razgledavanje samostana, crkve i ljekarne samostana (jedna od triju najstarijih u Europi – nakon Pariza i Dubrovnika).

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je slovenski provincijski ministar fra Milan Kos u zajedništvu hrvatskog provincijskog ministra fra Miljenka Hontića i ostale braće u marijanskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Olimju.

Uslijedilo je razgledavanje obližnjeg muzeja bogatog baroknim umjetninama koje su izraz slovenskog identiteta toga razdoblja.

Zajedničko druženje nastavljeno je zajedničkim ručkom, što je bila prilika boljem upoznavanju međuprovincijske braće.

Izražavajući zahvalu domaćinima, provincijski ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima fra Miljenko Hontić najavio je slijedeći susret-srečanja koji će se održati 2025. godine u Hrvatskoj.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV