Susret bogoslova – Juniorentreffen i susret viših poglavara Centralne europske Federacije (CEF-a) OFMConv.

Ovogodišnji redoviti susret bogoslova CEF-a održan je u samostanu naših franjevaca konv., Presvetog Trojstva u Beču, od 02. do 06. travnja 2024. Na susretu su sudjelovali postulanti i bogoslovi naše Provincije u zajedništvu s odgojiteljem fra Stjepanom Brčinom i Provincijalom fra Miljenkom Hontićem. Ovom susretu su se pridružili kao gosti i petorica bogoslova iz našeg Međunarodnog kolegija Seraphicuma u Rimu i to iz Tanzanije, Burkina Fasa, Indije, Uzbekistana te naš fra Erik iz Hrvatske.

Susret bogoslova, bio je franjevačke tematike na temu: Otajstvo molitve, a kao predavači su bila naša braća iz Bečkog samostana. Drugi dio susreta je vodio Generalni asistent, fra Igor Salmič na kojem se razgovaralo o iskustvenim pitanjima našeg poziva.

Istovremeno sa susretom bogoslova odvijao se i susret viših redovničkih poglavara CEF-a, pod predsjedanjem predsjednika Federacije, fra Milana Kosa, slovenskog provincijala. Na susretu su sudjelovali poglavari iz već spomenute Slovenije, Njemačke, Hrvatske, Austrije – Švicarske, tri delegate poljskih provincija i rumunjske provincije koji imaju svoje delegature u Njemačkoj. Bio je prisutan i Delegat iz Nizozemske dok Delegat iz Švedske nije mogao doći na susret. Oni su nakon izvješća iz svojih ‘jurisdikcija’ raspravljali o temama koje su od Generalne kurije poslane kao priprema za budući generalni kapitul, koji će se održati u mjesecu lipanj 2025. u Rimu.

Uz službene molitveno-radne susrete, braća su posjetila dvorac Schönbrunn, zatim opatiju Heiligenkreuz, najveće podzemno jezero u Europi Seegrotte te Austrijsku nacionalnu knjižnicu Österreichische Nationalbibliothek. Na povratku iz Beča, braća su posjetila samostan i svetište Maria Hilf u Grazu, gdje su ih tamošnja braća ugostila na ručku i kratkom druženju te time završili sa svojim iskustvom ovogodišnjeg Juniortreffena.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV