U Sisku svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa

Blagdan sv. Josipa Radnika svečano je proslavljen u župi sv. Josipa Radnika u Sisku. Svetu misu u 08.00 sati predslavio je župni vikar fra Nikola Šantek a svečanu svetu misu u 18.00 sati predslavio je župnik fra Ivan Bradarić.

Fra Ivan je u uvodu svete mise uočio kako vjernici ove župe rado slave i ovu svetkovinu kao što svečano slave i skori blagdan sv. Josipa Radnika što je glavni patron galdovačke župe gdje od samih početaka djeluju naša subraća. Podudaranje pak današnje svetkovine sa slavljem prvoga utorka pred blagdan sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan je povezao i protumačio divnim znakom koji nam nudi kršćanska ikonografija. Naime, za obojicu svetaca najčešći način likovnog prikaza je kako u naručju drže Dijete Isusa. Za Josipa znamo da je on bio hranitelj i čuvar Božanskoga Djeteta te je zaista kao skrbnik i morao malenoga Isusa nositi u svome naručju, brinuti o njemu, hraniti ga i čuvati. Ali, veza sv. Antuna s Djetetom Isusom vodi nas u mjestance Camposampiero pored Padove gdje se nekoliko mjeseci pred svečevu smrt dogodila čudesna zgoda. Naime, grof Tiso, koji je ugostio sv. Antuna, bio je svjedok izvanredno lijepog iskustva što ga je Svetac imao dok je u svome naručju držao malenog Isusa. Svakako, poručio je fra Ivan u svojoj homiliji, dok je Josip držao stvarno dijete Isusa u svome naručju, Antun je imao svoje posebno duhovno iskustvo i susret s malenim Djetetom, a mi svi smo pozvani da također primimo Isusa, kroz riječ Božju i sakramentalno, i da ga čuvamo od raznih navala ovoga svijeta koje nam ga žele oteti, oduzeti, odgurnuti ga iz našega života. I mi smo, zaključio je župnik, također čuvari malenoga Isusa.

Vjernici ove župe i brojni hodočasnici za današnji blagdan su se pripremali velikom devetnicom, devet srijeda do blagdana. Svake srijede prije svete mise su molili krunicu sv. Josipa i litanije. Posebnost je u tome što ove molitve na koljenima predmole kršćanski muževi, mladići i očevi, a tako će i nastaviti sve do blagdana sv. Josipa Radnika.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV