Proslava sv. Josipa na Grombühlu

Župna zajednica sv. Josipa na Grombühlu u Würzburgu sa svojom prekrasnom trobrodnom neogotičkom crkvom već je neko vrijeme domaćin liturgijskim slavljima Hrvatske katoličke misije Würzburg. Katolički vjernici obje narodnosti, njemačke i hrvatske, redovito nedjeljom i blagdanima slave svete mise u ovoj crkvi. Stoga je proslava blagdana sv. Josipa, zaštitnika župe prigoda da se u slavlju povežu kršćanski vjernici obje zajednice. Tu prigodu iskoristili su i njemački vjernici župe sv. Josipa na Grombühlu u Würzburgu koji su s hrvatskim vjernicima u nedjelju, 17. ožujka 2024. svečanom svetom misom proslavili dan župe.

Svetu misu koja je bila dvojezična slavili su vlč. Thomas Drexler, zamjenik ravnatelja biskupijskog duhovnog stola biskupije Würzburg i fra Ivan Penava, župnik Hrvatske katoličke misije Würzburg.

Na početku svete mise vlč. Drexler pozdravio je sve okupljene vjernike i naglasio je kako je nedjelja dobra prigoda za proslavu zaštitnika župe na zajedničkoj župnoj misi. Potom je u propovijedi progovorio o popularnosti sv. Josipa koja je vrlo velika jer je „sv. Josip brat svih radnih ljudi, svih izbjeglica, svih očeva i majki koji se suočavaju s nerješivim pitanjima u braku ili odgoju. Zaštitnik je ove crkve. Bio je jedan od nas.“

Obraćajući se vjernicima na hrvatskom jeziku u svojem dijelu propovijedi hrvatski župnik fra Ivan Penava podsjetio je kako je sv. Josip 1687. godine od strane Hrvatskog sabora izabran za zaštitnika hrvatskog kraljevstva i cijelog hrvatskog naroda. „Čovjek traži životne uzore u hrabrim ljudima iz narodne prošlosti poput hajduka ili velikih generala, a mladi se dive superjunacima poput Supermana i Batmana. No, nitko od njih nije izabran za zaštitnika cijelog naroda“, protumačio je fra Ivan. „No, koje super moći je imao sv. Josip? Prvo vidimo kako je bio odlučan i staložen zaštitnik Blažene Djevice Marije. Zaštitio ju je kad je bila trudna i pobrinuo se da nađe povoljan smještaj u Betlehemu kada je rodila Isusa Krista. Slavimo ga i kao poniznog poočima Isusovog. Nije mu bio naravni otac nego ga je usvojio kao rođenog sina. Bio je uz njega u ono najnježnije doba kada dijete razvija svoj karakter. Kada iz puberteta sazrijeva u odraslog čovjeka.“ Ove dvije osobine sv. Josipa predložio je i fra Ivan da svi vjernici nasljeduju dok se mole sv. Josipu za zaštitu.

Nakon svete mise vjernici su nastavili druženje u župnoj dvorani gdje je pastoralni tim župe sv. Josipa predvođen župnim referentom g. Hubertom Hemmerichom i blagajnikom župe g. Arminom Kaffenbergerom organizirao ručak. Na oduševljenje djece učiteljica Hrvatske nastave Andrea Radman zu tu prigodu organizirala je kreativnu radionicu uskrsnih ukrasa. Tako su svi roditelji od svoje djece dobili lijepe čestitke i šarene pisanice na dar.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV