Susret provincijala s braćom u Njemačkoj

Ovogodišnji korizmeni susret hrvatskih franjevaca konventualaca koji djeluju u Njemačkoj s provincijalom fra Miljenkom Hontićem održan je u prostorijama HKZ Svete Obitelji u gradu Reutlingenu u Njemačkoj u četvrtak 29. veljače 2024. Susret je započeo koncelebriranom svetom misom u crkvi sv. Wolfganga, na kojoj su se okupili svećenici misionari fra Ivan Kovačević iz Hanaua kao delegat, fra Pero Šestak iz Neumünstera, fra Ivan Penava iz Würzburga i fra Milan Gelo iz Tübingena. Na početku svete mise svećenike je pozdravio vlč. Andrija Župarić, voditelj HKZ Reutlingen, Metzingen i Tübingen. Okupljenima se kroz propovijed obratio fra Pero Šestak koji ove godine slavi 40. godišnjicu svećeničkog ređenja. Posadašnjujući današnji evanđeoski odlomak u kojem Isus priča prispodobu o bogatašu pored čiji vrata je ležao siromašni Lazar, podsjetio je braću kako su naši vjernici u hrvatskim misijama u Njemačkoj poput siromašnog Lazara kucaju na naša svećenička vrata i traže ohrabrenje na svojim teškim životnim putevima u tuđini. Mi svećenici bogati duhovnim iskustvom pozvani smo ne zanemariti njihov glas, već im udijeliti obilje Božje milosti koju smo sami besplatno primili.

Nakon svete mise, braća su se zadržala u pastoralnim prostorijama gdje je provincijal fra Miljenko održao duhovni nagovor. Osvrćući se na poziv pape Franje da ovu godinu posvetimo moliti naveo je primjer našega svetoga oca Franje koje je uronjen u molitvu doživio susret s anđelom serafom koji mu je u tijelo utisnuo rane Isusove, a upravo se ove godine navršava 800. obljetnica od toga svetoga događaja na La Verni. Primjer sv. Franje poziv je svima nama da još više uronimo u molitvu iz koje trebamo crpiti snagu za svoj pastoralni rad.

Potom su braća međusobno podijelila svoje brige iz rada u svojim misijama, a provincijal je braći iznio informacije o životu i radu braće u Hrvatskoj te pozvao na molitvu za bolesnu braću. Susret je završen razgledavanjem grada Reutlingena na koje je poveo domaćin fra Milan Gelo.

Fra Ivan Penava

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV