Godišnji susret uprava hrvatske i slovenske provincije franjevaca konventualaca

Zajednički godišnji susret dviju provincijskih uprava (definitorija) franjevaca konventualaca – Hrvatske provincije sv. Jeronima i Slovenske provincije sv. Josipa, održan je u četvrtak, 22. veljače 2024. u samostanu Svetoga Duha u Zagrebu.

Nakon molitve Srednjeg časa i pozdrava, provincijski ministri fra Milan Kos i fra Miljenko Hontić iznijeli su kratka izvješća o aktualnom stanju u svojim provincijama tijekom protekle godine. Fra Milan Kos koji je ujedno i predsjednik Srednjoeuropske konferencije provincija franjevaca konventualca, informirao je prisutne definitore o ostvarenim projektima, novijim događanjima, te planovima u skorijoj budućnosti djelovanju braće franjevaca konventualaca na tom području.

Prošlogodišnje otvaranje interprovincijskog samostana Sv. Franje Asiškog u Kopenhagenu u Danskoj, koji pravno pripada hrvatskoj provinciji, bila je tema koja je uključila analizu djelovanje tamošnje braće s osvrtom na izazove življenja u internacionalnoj zajednici. Novost kojom je obogaćena ista zajednica jest dolazak još jednog brata iz poljske provincije.

Tema koja je tek u povojima organizacije, bila je obilježavanje 500. obljetnice smrti fra Antonia de Petrisa, prvog Generalnog ministra franjevaca konventualaca nakon podjele franjevačkog Reda 1517.g., koji je rodom iz Cresa. U tu proslavu uključile bi se slovenska, padovanska i hrvatska provincija, a obilježila bi se u 2026.g.

Nakon stanke uslijedilo je dogovaranje i programiranje ovogodišnjega Susreta/„Srečanja“ dviju provincija, koji se redovito održava svake godine. To je već tradicionalni susret svih članova dviju susjednih provincija naizmjenično svake godine u drugoj zemlji. Ove godine domaćin susreta je slovenska provincija te će se održati 24. travnja u samostanu u Olimju.

Na kraju susreta istaknula se važnost takvih radnih sastanaka provincijskih uprava, koji su plodonosni i obostrano obogaćujući. Susret je završio ručkom u samostanskom blagovalištu.

U popodnevnom dijelu svaki definitorij se posvetio zasebnom radu o aktualnim temama vlastite provincije.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV