Državna nagrada za znanost za knjigu prof. dr. sc. fra Ivana Karlića

Prof. dr. sc. fra Ivan Karlić nagrađen je „Državnom nagradom za znanost za 2022.“ za svoju knjigu „Bogočovjek Isus Krist – 2. Mesija, Sin Božji i Spasitelj“ u izdanju Kršćanske sadašnjosti, izvijestili su iz Kršćanske sadašnjosti.

Državna nagrada za znanost nagrada je koju Republika Hrvatska dodjeljuje za važna znanstveno-istraživačka dostignuća i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada državljanima Republike Hrvatske, a dr. sc. Ivan Karlić nagrađen je odlukom na sjednici Hrvatskoga sabora održanoj 13. studenoga 2023. Knjiga „Bogočovjek Isus Krist – 2. Mesija, Sin Božji i Spasitelj“ drugi je svezak Karlićeve kristologije. Prvi svezak, Uvod u kristologiju, objavljen je 2001., postavši standardnim sveučilišnim i znanstvenim uvodom u kristologiju na našem jezičnom prostoru.

Drugi svezak nastao je nakon dvadesetak godina autorova bavljenja tom temom, kristološkim promišljanjima i predavanjima kolegija „Kristologija“ na nekoliko teoloških učilišta u Hrvatskoj i izvan nje, a ponajviše na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi kao profesor dogmatske teologije, nastavnik i pročelnik Katedre dogmatske teologije. Knjiga je objavljena je o 100. obljetnici prve i dosad jedine objavljene kristologije na hrvatskome jeziku prof. dr. Ivana Bujanovića „Kristologija i soteriologija ili nauk katoličke crkve o Utjelovljenom Sinu Božjemu i Djelu Otkupljenja“.

Kapitalno izdanje autorova znanstvenog rada i djelovanja „Bogočovjek Isus Krist – 2. Mesija, Sin Božji i Spasitelj“ ujedno je i znanstveno djelo i sveučilišni priručnik te se može držati prvom hrvatskom suvremenom kristologijom, od trajnoga i povijesnoga značenja za hrvatsku kristološku misao i teološko-literarno stvaralaštvo.

Autor u knjizi iznosi temeljne sadržaje dogmatske, odnosno biblijske kristologije i njezina povijesno-dogmatskog razvoja, što su ujedno dva osnovna dijela knjige: Otajstvo Isusa Krista u Svetom pismu u perspektivi odnosa biblijske i dogmatske teologije i Povijesno-dogmatski razvoj kristologije, izvijestili su iz Kršćanske sadašnjosti.

Preuzeto s: IKA

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV