Molitva za Vukovar i Škabrnju u Würzburgu 2023

Članovi Hrvatske katoličke misije Würzburg i ove su godine obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u subotu 18. studenoga. Vjernici su se okupili na molitvu kod murala posvećenog hrvatskim vojnicima iz Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.) u ulici Kroatengasse. Uz molitvu krunice okupljeni su zapjevali nekoliko domoljubnih pjesama u čast poginulim braniteljima i pročitali su nekoliko priča iz zbirke ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića „Priče iz Vukovara“. Po završetku molitvenog programa hrvatski vjernici uputili su se u mimohodu prem crkvi St. Josef u kojoj je župnik fra Ivan Penava predslavio svetu misu za sve poginule branitelje i žrtve velikosrpske agresije. U svojoj propovijedi fra Ivan je žrtvu hrabrih branitelja usporedio sa žrtvom samoga Sina Božjega Isusa Krista. Jer kao što su branitelji svoje živote dali za nas njima nepoznate mlade generacije koje su rođene u slobodi, tako je i sam Sin Božji svoj život na križu poklonio za sve nas nepoznate vjernike kako bismo živjeli u duhovnom miru oslobođeni grijeha.

Ulica Kroatengasse u njemačkom gradu Würzburgu dobila je ime po hrvatskim carskim vojnicima koji su se na tome mjestu utaborili za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1638.). Tada su naši sunarodnjaci branili grad Würzburg od švedskih osvajača. Ti hrabri branitelji Würzburga ostali su na tome mjestu živjeti u malim kućama te se taj kraj prozvao Hrvatsko seoce (Kroatendörfchen), a danas je dio grada Würzburga pod nazivom Hrvatska aleja (Kroatengasse). Od 1634. Hrvati su dobili pravo na slobodan život u Würzburgu.

Na početku ulice na jednoj kući stoji mural u čast ovim hrabrim braniteljima koji prikazuje tri hrvatska konjanika na gradskim vratima Würzburga. Lijep je to spomenik našim precima i dostojno mjesto da se ovdje oda počast i svim poginulim braniteljima i svim žrtvama u Domovinskom ratu.

Fra Ivan Penava

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV