Pokopan fra Bernardin Juraj Filinić

PULA – Umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan predvodio je u ponedjeljak, 13. studenog 2023. u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Puli misu zadušnicu za pokojnog fra Bernardina Jurja Filinića, OFMConv.

Na početku mise nazočne je pozdravio župnik Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijan Samostana sv. Franje u Puli fra Đuro Hontić. Gvardijan se zahvalio medicinskom osoblju te djelatnicima doma Sv. Polikarpa koji su se protekle dvije godine brinuli za zdravlje pokojnog fra Bernardina. Zahvalio je i članovima Neokatekumenskog puta koji su „uljepšali fra Bernardinov život“, rekao je gvardijan.

Koncelebrirali su dekan Pulskog dekanata preč. Milan Mužin, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, provincijal Slovenske provincije sv. Josipa franjevaca konventualaca fra Milan Kos, svećenik Neokatekumenskog puta vlč. Pier Giorgio de Angelis te ostali svećenici.

Na misi je propovijedao fra Miljenko Hontić. U homiliji je povezao zemaljski put fra Bernardina s Isusovim riječima iz Ivanova Evanđelja „Ja sam Put, Istina i Život“. Okupljenima je fra Miljenko predstavio životopis fra Bernardina Jurja Filinića.

Rodio se 5. svibnja 1937. u Cresu. Nakon osnovne škole u rodnom Cresu nastavio je školovanje u Zagrebu, na Šalati, a živio je kao sjemeništarac franjevaca konventualaca na Svetom Duhu. Tamo je „obukao“ i habit franjevaca konventualaca, položio zavjete i završio teološki studij.

Za svećenika ga je 1962. godine zaredio mons. Salis Seewisa, u crkvi sv. Antuna na Svetom Duhu. Nakon ređenja nastavio je studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studirao je povijest i latinski jezik kako bi mogao predavati u onda novootvorenoj gimnaziji na Svetom Duhu. U toj školi fra Bernardin je predavao povijest i latinski te vršio dužnost tajnika, a kasnije i službu ravnatelja gimnazije. Kad se gimnazija zatvorila, otišao je predavati u gimnaziju na Šalati. Nakon toga, 1974. godine je došao u Pulu Samostan i Župu sv. Josipa gdje je bio župnik i gvardijan. U Puli je proveo skoro sav ostatak života uz kratko izbivanje po godinu ili dvije u samostanima franjevaca konventualaca. Najprije u Vinkovcima, Šibeniku i Splitu, a kako je bio „zaljubljenik“ u Neokatekumski put onda je godinu dana proveo misionareći u Kamerunu, godinu dana u Srbiji u Užicu te je sudjelovao na itinerantskim pohodima diljem Republike Hrvatske. U samostanu sv. Josipa ostao je do njegovog zatvaranja i predavanja Župe biskupiji. Nakon toga bio je župnik i gvardijan u više navrata u novoosnovanom samostanu i novoosnovanoj Župi sv. Ivana Krstitelja. Dvije godine bio je i župnik Župe u Šišanu.

Sažalnicu je poslao porečki i pulski biskup Ivan Štironja, a pismo je pročitao kancelar Požeške i Pulske biskupije mons. Sergije Jelenić. Pismo krčkog biskup Ivice Petanjka pročitao je krčki svećenik vlč. Robert Zubović. Na kraju je riječ sućuti i zahvalu u ime Slovenske provincije uputio provincijal fra Milan Kos.

Na misi su pjevali neokatekumeni te župni zbor uz glazbenu pratnju fra Martina Jakovića.

Fra Bernardin je nakon mise pokopan na gradskom groblju u Puli „Monte Giro“. Sprovodne obrede je predvodio mons. Ivan Milovan. O fra Bernardinu je na kraju govorio i preč. Milan Mužina.

Preuzeto s: IKA

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV