Godišnji spomen sluge Božjeg fra Placida Cortesea

U creskom samostanu 5. studenog 2023. povodom godišnjeg spomena na fra Placida Crotesea, franjevca konventualca (rođenog Cresanina), slavila se sveta misa koju je u crkvi sv.Frane, u Cresu, predvodio provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić sa suslaviteljem fra Vitomirom Glavašom, gvardijanom creskog samostana. U svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su brojni Cresani, posebno posjetitelji samostanske crkve kao i postulanti druge godine franjevaca konventualaca iz Zagreba te braća creskog samostana.

Fra Placido Cortese, još zvan “Creski Kolbe“, rođen je u Cresu 1907. U Red Franjevaca konventualaca ulazi u Padovi, gdje je 04. listopada 1924., položio i prve redovničke zavjete te je veći dio svog života proveo u Italiji. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, osim što je bio glavni urednik revije „Messaggero di S. Antonio“ dobio je službu i dušobrižnika za zatvorenike koncentracijskog logora na periferiji Padove te pomagao u spašavanju proganjanih Hrvata, Slovenaca, Čeha, Slovaka, Židova i drugih osoba kojima je bila potrebna pomoć pred nacifašističkim progonom. No 8. listopada 1944. na prijevaru je izveden iz padovanske bazilike i odveden u nepoznato. Ono što se kasnije saznalo jest da je bio povrgnut ispitivanju i okrutnom mučenju te naposlijetku i ubijen, jer nije htio izdati nikoga od svojih suradnika.

Provincijalni ministar se u svojoj homiliji, osim ovih crtica iz života sluge Božjega, osvrnuo na temu evanđelja. Osvrt na nedjeljna čitanja poslužio je između ostalog da se jasnije osvijetli kreposni život sluge Božjeg, fra Placida. Tema nevjerodostojnosti i licemjerja na koje upozorava prvo čitanje, a posebno evanđelje, služe i danas svakome od nas, Isusovih učenika, da se preispitamo i korigiramo u svakodnevnom životu. To je poziv svakome da se ne bude dvoličan, tj. da ne govorimo jedno a činimo drugo. To nam je svojim primjerom ostavio i sam sluga Božji, koji nije puno govorio nego je ono malo što je govorio, vjerodostojno živo čak do herojstva. Upravo onako kako je to sv. Pavao napisao u poslanici Solunjanima. Zato, biti Isusov učenik ne znači samo obavljati neke pobožne čine i zadovoljiti neku formu, nego svakodnevno svjedočiti i donositi živog Isusa Krista i njegovu ljubav prema svakom čovjeku, završio je fra Miljenko.

Pred kraj svete mise predslavitelj fra Miljenko je kratkom zahvalom i preporukom potaknuo prisutan narod da se moli za beatifikaciju sluge Božjeg fra Placida Cortesea i da se utječu njegovom zagovoru. Nakon svete mise, bilo je prilike i za susret s okupljenim vjernicima.

Josip Đordić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV