Početak godine novicijata u Asizu i Padovi

Ove je godine odlučeno da će, zbog većeg broja novaka, novicijat biti u Asizu i Padovi. Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca ove godine ima šestoricu novaka, od kojih trojica godinu novicijata provode u Svetom samostanu u Asizu a druga trojica u Samostanu sv. Antuna Padovanskoga u Padovi. U Asizu je godina novicijata počela u subotu 5. kolovoza dok je oblačenje novaka u Padovi bilo na blagdan Male Gospe, u petak 8. rujna.

Ovogodišnji novaci dolaze iz Italije, Hrvatske, Malte, Portugala te jedan novak iz Ekvadora za Kustodiju Svetog samostana u Asizu. Ukupno je šesnaest novaka od kojih su devetorica u Asizu te sedmorica u Padovi.

Obred primanja u novicijat u Asizu 5. kolovoza 2023. predvodio je fra Marco Moroni, kustos Asiške kustodije i Svetog samostana. U pratnji novaka iz Hrvatske bio je fra Josip Petonjić, odgojitelj postulanata, te fra Vilček Novački. Novaci u Asizu su: fra Adrijan Marušić, fra Jerko Šuperba i fra Luka Tetec. Njihovi odgojitelji su fra Vicenzo Esposito, magistar i njegov zamjenik fra Stephen Ochieno Ochwada.

U Padovi je obred primanja u novicijat predvodio fra Roberto Brandinelli, provincijal Talijanske provincije sv. Antuna Padovanskoga. Uz njega su bili prisutni i drugi provincijali, među kojima fra Miljenko Hontić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koji je zajedno sa fra Stjepanom Brčinom, odgojiteljem klerika, dopratio trojicu Hrvata koji godinu novicijata provode u Padovi, a to su: fra Blaž Žagač, fra Andrija Ćorluka i fra Marko Laštro. Njihovi odgojitelji su: fra Federico Santolin, magistar novaka te fra Giambattista Scalabrin, zamjenik magistra.

Novicijat je najintenzivnija formativna etapa u kojoj novak, pod vodstvom magistra, razlučuje i produbljuje svoj odnos s Gospodinom Isusom te studirajući Pravilo sv. Franje, njegove spise te Franjevačke izvore i živote franjevačkih svetaca učvršćuje se u franjevačkom stilu života i sve više srcem prianja uz franjevačku karizmu.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV