Antin lipanj u crkvi sv. Frane u Šibeniku

U franjevačkoj crkvi sv. Frane u Šibeniku (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića), drevnoj utvrdi Antine pobožnosti u Krešimirovu gradu, započinje neposredna priprava za blagdan Sveca svega svijeta – sv. Ante Padovanskoga.

U nedjelju započinje devetnica pred blagdan sv. Ante; svaki dan u 18.20 bit će pjevana molitva Večernje s litanijama sv. Ante, a u 19 sati sveta misa.

Dana 6. lipnja je trinaesti i posljednji utorak u pripravi pred Svečev blagdan, a večernju svetu misu predslavi fra Filip Musa.  U srijedu 7. lipnja u 21 sati bit će molitveno bdjenje sa sv. Antom „Noć čudesa“, a u četvrtak je svetkovina Tijelova (svete mise u 8 i 10.30 sati). U petak 9. lipnja prigodni koncert izvest će MPZ „Jeka Primorja“ iz Rijeke s početkom u 20 sati. U subotu 10. lipnja hodočašće je u Padovu.

Na samu uočnicu blagdana 12. lipnja poslije večernje svete misu u 19 sati bit će „Spomen preminuća sv. Ante“ i procesija sa svijećama.

Na Svečev blagdan 13. lipnja svete mise su u 7, 8, 9, 10.30, 12, 17, 19 i 21 sat. U 17 sati je sveta misa za obitelji s djecom te blagoslov djece i ljiljana, a potom slijedi prigodni program za djecu. Svečanu svetu misu u 19 sati predslavi mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup. Svetu misu (za mlade) u 21 sati predslavit će povjerenik za Pastoral mladih Šibenske biskupije don Ante Vrcić.

Prilika za svetu ispovijed toga dana bit će od 6.30 do 13 sati, od 16.30 do 22.00 sata, a crkva će biti otvorena za osobnu pobožnosti od 6.00 do 23.00 sata.

Po dopuštenu Apostolske penitencijerije o velikim obljetnicama franjevačke prisutnosti i 600. obljetnici posvete crkve sv. Frane, na blagdan sv. Ante moguće je izmoliti Potpuni oprost poštujući redovite uvjete (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Svetoga Oca). Po završetku svete mise u 19 sati mons. Tomislav Rogić nakon slavljenja božanske žrtve svima prisutnima vjernicima, koji se iskreno kaju, zahvaćeni ljubavlju, a koji su prisustvovali istom slavlju, udijelit će Papinski blagoslov s pridodanim Potpunim oprostom.

U nedjelju 17. lipnja u 19 sati slavit će se sveta misa zahvale za Božja dobročinstva po zagovoru sv. Ante te će uslijediti pozdrav i oproštaj od Svečeva relikvijara. Tijekom molitvene priprave 13 utoraka vjernici imaju priliku štovati autentične svečeve relikvije koje se čuvaju u svečanom pozlaćenom relikvijaru u obliku poprsja sv. Ante s malim Isusom na rukama. Ovaj relikvijar prepoznatljiv je relikvijar kojim franjevci konventualci Bazilike sv. Ante u Padovi hodočaste po svijetu noseći Svečeve relikvije po cijelom svijetu. Od 2015. godine crkva sv. Frane posjeduje identičan relikvijar, dar anonimnoga darovatelja.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV