Duhovne vježbe na Cresu za bogoslove, postulante i sjemeništarce

Od utorka 28.veljače do subote 4. ožujka bogoslovi, postulanti i sjemeništarci su bili na duhovnim vježbama na otoku Cresu u Samostanu sv. Frane. Duhovne vježbe na temu „Bog je ljubav“ (1 Iv 4,7) vodio je fra Željko Klarić, župnik Župe sv. Petra u Šibeniku.

Sudjelovanje na svetoj misi, poticajne kateheze, intenzivnija molitva i tišina pomogli su nam da se povučemo od svakodnevnih obveza i u sabranosti provedemo početak ovogodišnje korizme. Osim toga, imali smo priliku da, odvojeni od zagrebačke gradske gužve i buke, provedemo vrijeme u prirodi koja daje uvijek dobre poticaje za meditaciju. U subotu, zadnjega dana duhovnih vježbi, hodočastili smo na San Salvadur, gdje je fra Željko uputio zaključne misli i dao korisne poticaje sudionicima.

Za mnoge odgajanike ovo je bio prvi posjet creskom samostanu. Stoga nam je fra Ljudevit Maračić ispričao ukratko povijest samostana, te pokazao samostanski arhiv i knjižnicu koja čuva vrijedne inkonabule.

Naš boravak u creskom samostanu produžili smo do nedjelje kada smo u crkvi sv. Frane, zajedno s ostalim vjernicima, sudjelovali na prijepodnevnoj svetoj misi. Po završetku svete mise postulant Vedran Mišić podijelio je s okupljenima svoje iskustvo duhovnog poziva. Naš boravak na Cresu zaključili smo ručkom s domaćim fratrima kojima zahvaljujemo za gostoprimstvo.

fra Sandi Aščić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV