Korizmeni susret provincijala s braćom u Njemačkoj

„U korijenu riječi susret krije se riječ sreća. Susresti drugoga znači drugoga učiniti sretnim“, citirajući teologa profesora Goluba započeo je svoj duhovni nagovor fra Miljenko Hontić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca na ovogodišnjem korizmenom susretu s braćom svoje provincije koji djeluju u Njemačkoj. Na susretu koji je održan u prostorijama župe sv. Luke u gradu Fuldi u Njemačkoj u srijedu 1. ožujka 2023. sudjelovali su svećenici misionari fra Ivan Kovačević iz Hanaua kao delegat, fra Pero Šestak iz Neumünstera, fra Ivan Penava iz Würzburga i fra Milan Gelo iz Tübingena.

Provincijal fra Miljenko Hontić predvodio je koncelebriranu svetu misu u kapeli crkve sv. Luke i okupljenu braću u propovijedi potaknuo na ustrajnost propovijedanja Božje riječi. U dnevnim čitanjima istaknuo se primjer proroka Jone na čiju riječ su se obratili stanovnici grada Ninive. „No, mi često puta ne vidimo odmah plodove svojih propovijedi i kateheza kao što je to moga vidjeti prorok Jona, ali se zato ne treba obeshrabriti. Ono što je važno s povjerenjem sijati Božju riječ i biti ustrajniji u povjerenju da je Bog taj koji će dati plodove u svoje vrijeme“, zaključio je fra Miljenko.

Nakon svete mise, braća su se zadržala u pastoralnim prostorijama gdje je fra Miljenko održao duhovni nagovor u kojem je kao podlogu za korizmeno razmatranje uzeo tekst Markova evanđelja (Mk 9, 30-35) gdje se opisuje drugi nagovještaj muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Nakon nagovora i razmatranja, domaćin i delegat za braću u Njemačkoj, fra Ivan Kovačević, okupljenu je braću poveo u razgledanje grada Fulde i na druženje te blagovanje oko bratskog stola. Braća su posjetila i katedralu u Fuldi gdje su se posebno zadržali na grobu sv. Bonifacija mučenika i misionara među germanskim plemenima.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV