Predstavljen drugi svezak izdanja „Bogočovjek Isus Krist“ fra Ivana Karlića

U organizaciji Kršćanske sadašnjosti i Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca održano je u ponedjeljak 23. siječnja 2023. u Dvorani sv. Franje u Samostanu Svetoga Duha u Zagrebu predstavljanje knjige autora prof. dr. fra Ivana Karlića „Bogočovjek Isus Krist – 2. Mesija, Sin Božji i Spasitelj“.

O knjizi su govorili fra Ljudevit Anton Maračić i direktor Kršćanske sadašnjosti dr. sc. Stjepan Brebrić. Fra Ljudevit je prikazao znanstveno djelovanje prof. dr. Karlića te se osvrnuo na djelovanje članova Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca u teološkim znanostima. Istaknuvši da je djelo kapitalno izdanje Karlićevog znanstvenog rada i djelovanja, fra Ljudevit se osvrnuo na svoju dugogodišnju suradnju s autorom kroz lektoriranje njegovih radova.

„Ono što me kao dugogodišnjeg lektora djela prof. dr. Karlića posebno veseli i oduševljava u jezičnoj-pravopisnoj obradi je autorova skrb i ljubav za čistoću jezika te jasnoću izričaja. To nije redovita pojava koja prati izvornu i prevedenu teološku literaturu“, rekao je fra Ljudevit te istaknuo da se uvijek rado odazivao na poziv dr. Karlića za lektoriranje njegovih djela. „Meni je taj rad poslužio ne samo kao rekapitulacija znanja, već kao prava škola trajnoga obrazovanja koja nikada ne prestaje“, dodao je.

„Zahvalan sam autoru što me svakim svojim djelom prisilio da počnem i završim pojedinačni tečaj trajnoga teološkog obrazovanja. Njegov lagani stil izražavanja olakšavao mi je ispunjenje zadatka, a možda mi je ponekad bio i svojevrsna zamka da više mislim na sadržaj, a manje na gramatičku i pravopisnu korekciju“, rekao je fra Ljudevit te istaknuo autorov smisao za suradnju, naglasivši osjećaj uzajamnoga upotpunjavanja što je, kako je rekao, jedna od karakteristika djelovanja prof. dr. Karlića.

Predstavljajući djelo, dr. Brebrić je istaknuo da se radi o iznimnom i recentnom domaćem znanstvenom i književnom stvaralaštvu. „Bio sam pod snažnim dojmom dok sam čitao knjigu. Doista me oduševila. U podnaslovu stoji da je to drugi svezak knjige ‚Bogočovjek Isus Krist‘. Tijekom proteklih godina, a nakon izdavanja prvoga sveska, kako je vrijeme sve više odmicalo, nisam gubio nadu da će dr. sc. Karlić ostvariti ono što je zacrtao još na početku kod pisanja prve knjige, uvidjevši stvarnu potrebu za time“, rekao je. Dodao je da je Kršćanska sadašnjost trajno podržavala prof. dr. Karlića u pisanju da bi se ostvarila suvremena katolička kristologija hrvatskoga autora.

„Prateći Karlićev znanstveni i publicistički rad nazirao sam postojanje sustavne kristološke misli koja prirodno teži adekvatnijoj literarnoj formi. No, da će zbilja uspjeti napisati ovakav drugi svezak svoje kristologije, tome se ipak malotko mogao nadati. Mislim da je ova knjiga nadmašila sva naša očekivanja. Rekao bih i da je autor nadmašio samoga sebe“, rekao je dr. sc. Brebrić. Dodao je da je djelo ostvarenje trajnoga i povijesnoga značenja za hrvatsku kristološku misao i teološko-literarno stvaralaštvo.

„Knjiga je impresivna po temeljitosti, preglednosti, sustavnosti i opsežnosti. Jasno je da se ova tematika na ovako sveobuhvatan, temeljit i sustavan način nije kod nas obradila ranije, ali i da ne postoji ni adekvatna komparacija u suvremenosti“, rekao je. Dodao je da je posebna vrijednost knjige u tome što se u njoj vodi računa o praktičnom značenju kristologije bez obzira na očekivano znanstveni pristup. Praktični pristup u povezanosti sa znanstvenim i didaktičkim obilježjem, pojasnio je dr. sc. Brebrić, nipošto ne zapostavlja, nego pretpostavlja jedinstveno, kristocentrično, teorijsko i praktično ishodište vjere, spoznaje i duhovnosti. „Ovo je povijesno teološko-literarno ostvarenje na hrvatskome jeziku. Ono nas osposobljuje za dublje upoznavanje otajstva Isusa Krista“, rekao je među ostalim.

Na kraju predstavljanja prisutnima se obratio autor te se osvrnuo na posljednje tri godine intenzivnoga rada, istaknuvši da je djelo dugo pripremao. Djelo je, kako je istaknuo, dovršeno u ljeto 2022., a objavljeno je o 100. obljetnici prve i dosad jedine objavljene kristologije na hrvatskome jeziku prof. dr. Ivana Bujanovića.

Autor je zahvalio Bogu za dane darove te svojoj obitelji, zatim subraći Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, svim djelatnicima Kršćanske sadašnjosti, recenzentima, kao i svim kolegicama i kolegama koji su mu savjetima pomagali tijekom pisanja. Također, zahvalio je i sestrama iz Stepinčeva Karmela u Brezovici koje su molitveno pratile nastanak knjige. Zahvalio je za podršku i poticaje svim kolegicama i kolegama Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i svojim studentima. Na kraju je zahvalio i svima koji su sudjelovali u organizaciji predstavljanja knjige. „Nadam se da će ova knjiga pomoći da bolje upoznamo Isusa Krista i da odgovornije živimo kao kršćani i vjernici“, zaključio je prof. dr. Karlić.

Preuzeto s: IKA

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV