Susret Uprave Reda s novoizabranim provincijalnim ministrima, kustosima i tajnicima

Nakon godina pandemije, bilo je napokon moguće nastaviti redoviti godišnji susret s novim provincijalnim ministrima, kustosima i tajnicima jurisdikcija OFMConv, koji se obično odvija u prvoj polovici siječnja svake godine. Na ovom susretu sudjelovali su fra Miljenko Hontić, provincijalni ministar i fra Zlatko Vlahek, tajnik Provincije, u zajedništvu s drugih tridesetak predstavnika drugih jurisdikcija. Tjedni susret odvijao se u Seraphicumu u Rimu, od 9. do 13. siječnja 2023. i u prostorima Generalne kurije.

Na početku susreta generalni ministar fra Carlos Trovarelli i cijeli generalni Definitorij pozdravili su braću koja su došla iz raznih federacija Reda: AFCOF-a, CEF-a, CFF-a, FAMC-a, FALC-a i FIMP-a. (Jedino iz federacije FEMO nije bio nitko, jer prošle godine nisu imali kapitule).

Nakon predstavljanja svakoga prisutnog brata, tjedni program se sastojao od raznih pravnih i formativnih pitanja; jednom riječju od svega što može biti korisno u službi povjerenoj poglavarima. Tako su sudionicima predstavljeni zaključci posljednjega generalnog kapitula iz 2019. Nakon toga je generalni Prokurator Reda, fra Maurizio Di Paolo predstavio i objasnio Prontuarij Reda za različita pravna pitanja i situacije u životu provincijskih, kustodijalnih i samostanskih bratstava. Voditelj Ureda za projekte Reda, fra Valerio Folli, u sklopu tajništva za misijsku djelatnost, objasnio je način rada ovog ureda i mogućnost financiranja nekih misijskih i socijalnih projekata. Fra Piotr Stanisławczyk, Generalni Tajnik za formaciju predstavio je temu „kako postupati s teškom braćom“ te predstavio neka teška iskustva suživota iz samostanskih zajednica, kao i načine, a i dužnost poglavara u traženju pomoći i rješavanju problema. Službeni dokument o vršenju službe autoriteta i poslušnosti braće predstavio je mons. Agostino Gardin, bivši generalni ministar i nadbiskup Trevisa u miru, dok je delikatnu temu autoriteta i zlouporabe moći u vršenju službe predstavio fra José R. Carballo, nadbiskup tajnik Dikasterija za ustanove posvećenog života i Družbi apostolskog života.

U tjednom programu koji se odvijao u Seraphicumu, bilo je cjelodnevnih posjeta Generalnoj kuriji i bazilici Dvanaest apostola, što je omogućilo provincijalnim ministrima i kustosima da se sastanu s ekonomom i egzaktorom Reda, dok su se tajnici upoznali s djelovanjem Generalnog tajništva i Arhiva Reda. Kao kruna toga dana provedenog i obogaćenog različitim saznanjima u Generalnoj kuriji, bilo je sudjelovanje u svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. kard. Mauro Gambetti, nakon čega je uslijedila večera u bratskom radosnom raspoloženju. Jednako raspoloženje bilo je prisutno u međunarodnom kolegiju Seraphicuma, gdje boravi i studira naš klerik fra Erik Matejak. Za vrijeme ovog susreta, provincijalni ministar i tajnik provincije imali su prilike družiti se s našim Erikom. Bila je to prigoda da se provincijalni ministar susretne s njegovim odgojiteljima u Seraficumu te razgovara i s fra Erikom o njegovom iskustvu u novoj sredini, koji ne skriva svoje zadovoljstvo boravka u Rimu.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV