Otvaranje novog samostana Sv. Franje Asiškog u Kopenhagenu u Danskoj

16.-19. siječnja 2023.

Maglovito jutro grada Zagreba, u ponedjeljak, 16. siječnja 2023. g. raspršila je radost braće Provincije: provincijalnog ministra fra Miljenka Hontića, vikara Provincije fra Martina Jakovića, tajnika Provincije fra Zlatka Vlaheka, fra Josipa Petonjića i fra Vladimira Vidovića, definitora, koji su se zaputili na svečano otvaranje samostana Sv. Franje Asiškog u Kopenhagenu u Danskoj.

Podsjećamo da braća fra Tomislav Cvetko (Hrvat), fra Tomaš Majcen (Slovenac) i fra Stephen Bejo (Filipinac) djeluju i žive u samostanskom bratstvu još od 2017. g., u kući koju im je povjerio mjesni biskup Kopenhagena i cijele Danske, mons. Czeslaw Kozon. Dvojici braće povjerene su dvije centralne župe Kopenhagena. Nakon završenog procesa za kanonsko osnivanje samostana u Kopenhagenu, te odobrenja i dekretom generalnog ministra fra Carlosa Trovarellija, slijedilo je službeno otvaranje samostana sv. Franje Asiškog.

Prvi dan boravka u Kopenhagenu, provincijalni ministar fra Miljenko Hontić i definitori iskoristili su za održavanje redovite sjednice Definitorija. Popodnevno slobodno vrijeme, iako u kišnim i vjetrovitim uvjetima, bila je prigoda upoznavanja povijesnih i kulturalnih znamenitosti grada Kopenhagena.

Drugi dan, 18. siječnja o.g., provincijalni ministar fra Miljenko Hontić u zajedništvu definitorija Provincije i braće zajednice, službeno su otvorili samostan sv. Franje Asiškog u Kopenhagenu. Program otvaranja samostana započeo je svečanim euharistijskim slavljem na danskom jeziku, koje je predslavio mjesni biskup mons. Czeslaw Kozon, nakon čega je uslijedio blagoslov samostana. Prije završnog obreda blagoslova samostana, fra Tomislav Cvetko ispovjedio je vjeru i položio prisegu u ruke fra Miljenka Hontića, kako to Pravilnik za održavanje kapitula predviđa. Tim prigodnim posjetom, mons. Czeslaw Kozon istaknuo je potrebu biskupije za imenovanje privremenog upravitelja župa na Greenlandu, te je zamolio provincijalnog ministra fra Miljenka i Upravu Provincije da jedan od prisutne braće samostana sv. Franje Asiškog u Kopenhagenu bude imenovan privremenim upraviteljem dotične župe. Budući da je samostanska zajednica otvorena izaći u susret potrebama biskupije, odlučeno je da fra Stephen Bejo bude imenovan privremenim upraviteljem župe na Greenlandu. Nakon blagoslova novoosnovanog samostana, uslijedila je svečana i obilna večera, koju je priredila kuharica, Hrvatica iz Bosne. Uz bratsko radosno raspoloženje, nije nedostajala ni pokoja hrvatska pjesma, koja je dala posebnu notu cijelom zajedništvu.

Fra Tomislavu Cvetku zahvaljujemo na srdačnom i bratskom gostoprimstvu, a braći novoosnovanog samostana Sv. Franje Asiškog u Kopenhagenu, želimo obilje Božjeg blagoslova u radu i svjedočenju franjevačke karizme!

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV