Proslava pedesete obljetnice franjevačkog samostana u Sisku

Proslava pedesete obljetnice kanonske uspostave samostana sv. Antuna Padovanskoga u Sisku biti će u nedjelju 29. siječnja 2023. Svetu misu u 18.00 sati u zajedništvu s redovnicima koji su kroz proteklih pedeset godina djelovali u ovome samostanu i koji i danas djeluju, predslavi mnp. fra Miljenko Hontić, provincijal.

Franjevci konventualci svoju prisutnost u Sisku bilježe još 1940. godine pokušajem otvaranja samostana i Novicijata u Selima kod Siska, što je zbog ratnih zbivanja ubrzo prekinuto. Jedan redovnik ipak nastavlja pastoralno djelovati sve do 1946. Ratne okolnosti i političke neprilike osujetile su još jedan veleban pokušaj. Bio je to projekt gradnje sjemeništa i škole, kuće matice, tiskare i dakako velebne i goleme crkve. Iako je dokumentacija za gradnju ovog kompleksa u sisačkom naselju Caprag bila gotova, do realizacije nažalost nije došlo. Za novi i izgledniji pokušaj moralo se sačekati još dvadesetak godina u novoosnovanoj župi sv. Josipa Radnika u sisačkom prigradskom naselju Galdovo. Život nove župe u osnivanju sv. Josipa Radnika započinje 22. veljače 1968. dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Franje Šepera, a župom je upravljao župnik, odnosno kapelan župe Svetog Križa. Dekret o osnutku župe potpisao je nadbiskup Franjo Šeper 19. studenoga 1968. godine, a prvi redovnik je u župu stigao već koncem svibnja 1968. Bio je to fra Petar Odak koji je uskoro dobio dekret i postao prvi župnik župe sv. Josipa Radnika u Sisku. Ova je župa Ugovorom od 11. prosinca 1972. trajno povjerena na upravljanje našim redovnicima.

U župu uskoro stiže i fra Anđelko Sesar te se pomalo formira zajednica redovnika za što će biti potrebno ustanovljenje samostana. Samostan sv. Antuna Padovanskoga u Sisku je u pravnom smislu osnovan 22. prosinca 1972., a dekret je stupio na snagu 1. siječnja 1973. godine. Prvi gvardijan je postao fra Petar Odak. Kroz proteklih pedeset godina u samostanu su živjela dvadeset i šest redovnika.

Samostan sv. Antuna Padovanskoga i župa sv. Josipa Radnika u Sisku su tijekom proteklih pedeset godina pratili svoje redovnike iz ove župe i susjedstva, koji su slavili mlade mise: fra Miroslav Štuban (Budaševo, 1995.), fra Tomislav Glavnik (2000.) i fra Nikola Rožanković (2001.).

Dvojica redovnika koji danas žive u samostanu sv. Antuna Padovanskoga pastoralno djeluju u župi sv. Josipa Radnika te slave svete mise u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika, koja je posvećena 6. studenoga 2005.; u filijalnoj crkvi sv. Ilije u Hrastelnici koja je posvećena 3. lipnja 2006.; u kapelici sv. Filipa i Jakova iz 1731. godine, i u društvenom domu u Tišini jer je kapelica Srca Isusova iz 1937. godine nakon oštećenja koja je zadobila u potresu 2020. trenutno u obnovi.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV