Posjet novaku fra Antoniu Knezoviću u Asizu i sestrama klarisama u Città di Castello

Nakon sprovoda pape Benedikta XVI. u Rimu, a prije održavanja redovnog tečaja za novoizabrane provincijalne ministre, kustose i provincijske tajnike, Provincijal i tajnik, fra Miljenko i fra Zlatko iskoristili su vrijeme te posjetili novaka naše Provincije, fra Antonia Knezovića u Asizu.

U subotu, 7. siječnja uputili su se za Asiz. Putem su se zaustavili na hodočasničkim mjestima, Casci, svetištu Sv. Rite te u Norci, rodnom mjestu Sv. Benedikta, koja se nalaze u talijanskoj pokrajini Umbriji. Na grobu moćne svetice Sv. Rite molili smo za ozdravljenje bolesne braće Provincije.

Po dolasku u Asiz, zajedno su sudjelovali u večernjoj molitvi s prisutnom braćom i vjernicima, a nakon molitve je slijedila večera u novoobnovljenom blagovalištu Svetog Samostana. U nedjelju 8. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinovog, fra Miljenko i fra Zlatko sudjelovali su u euharistijskom slavlju u 10,30 u Donjoj bazilici u Asizu, koju je predvodio asiški biskup mons. Domenico Sorrentino.

Posjet novaku fra Antoniu Knezoviću, bila je posebna prigoda duhovno se obnoviti na oazi franjevačke duhovnosti, gdje se čuvaju posmrtni ostaci tijela Sv. Franje. Provincijalni ministar je tom prigodom razgovarao je s fra Antoniom Knezovićem, koji ne skriva svoje zadovoljstvo i radost u odgojnoj etapi novicijata u Svetom Samostanu u Asizu. Nakon razgovora s njim Provincijal je razgovarao i s njegovim magistrom, fra Vincenzom Espositom.

U popodnevnim satima u nedjelju, fra Miljenko, fra Zlatko i novak fra Antonio, zaputili su se u posjet samostanu sestara Klarisa u gradiću Città di Castello. Povijesna povezanost sestara klarisa tog samostana i naše Hrvatske Provincije postoji već dugi niz godina, a ta duhovna povezanost je neke vrste duhovnog pobratimstva „gemelaggio spirituale“ koje je dogovoreno na jednom generalnom kapitulu još davnih osamdesetih godina. Sestre redovito mole za braću naše Provincije, a naša Provincija povremeno posjeti i materijalno malo pomogne ovu zajednicu. Trenutno u tom samostanu klarisa urbanista živi dvanaest sestara, od kojih su tri iz Rumunjske a ostale iz Italije. Susret je bio vrlo srdačan tako da se na kraju malo i zapjevalo i zasviralo još uvijek u božićnom ozračju. Njihov samostan je prošle godine proslavio svoj šestogodišnji jubilej osnutka, a svjedoči franjevačku skromnost i siromaštvo, prožeto bogatom kulturnom baštinom. Ovaj srdačan susret na kojem se ponovno obnovila duhovna povezanost sestara klarisa i naše Provincije, bila je prigoda preporučiti u njihove molitve braću naše Provincije, posebno one bolesne i starije.

Preporučamo braći Provincije, da uzajamno mole za naše sestre klarise, a kada su u prolazu ili blizini gradića Città di Castello (PG), da posjete sestre. Preporučamo u molitve i našeg novaka fra Antonia!

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV