Najava: Proslave samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku

U crkvi sv. Frane i Hrvatskome nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ovih godina obilježava se 800 godina franjevačke prisutnosti, 700 godina sadašnjega samostana unutar gradskih zidina te 600 godina posvete crkve posvećene Bogu u čast sv. Franji Asiškom. Prema tradiciji franjevci su došli u Šibenik izvan zidina 1221. godine, a 1319. godine preselili su se unutar gradskih zidina gdje su uz postojeće crkvice sv. Mihovila i sv. Martina započeli izgradnju samostana, a potom i današnje crkve sv. Frane. Iako je izgrađena ranije, crkva je posvećena 31. svibnja 1423. godine.

O prvoj nedjelji došašća, 27. studenoga 2022. godine, bit će otvorenje velikih franjevačkih obljetnica samostana i crkve, što je i svojevrstan uvod u obilježavanje Franjinih/franjevačkih obljetnica (2023. – 2026.). Svetu misu u 18.00 sati predslavit će fra Josip Ivanović, gvardijan samostana i rektor svetišta sv. Nikole Tavelića.

Središnja proslava ovih obljetnica bit će na sam dan posvete crkve 31. svibnja 2023. godine o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

Povodom ovih obljetnica Apostolska penitencijerija, na molbu Samostana sv. Frane i uz suglasnost šibenskoga biskupa mons. Tomislava Rogića, na blagdan sv. Nikole Tavelića o.g., omogućila je vjernicima i hodočasnicima da u crkvi sv. Frane u Šibeniku od 29. studenoga 2022. do 4. listopada 2023. godine izmole potpuni oprost poštujući uobičajene uvjete (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Svetog Oca).

Dani u kojima je moguće izmoliti oprost: blagdan Svih svetih Franjevačkoga reda – 29. studenoga, obljetnica izbora pape Franje – 13. ožujka, svetkovina posvete crkve – 31. svibnja, blagdan sv. Antuna Padovanskoga – 13. lipnja, svetkovina sv. Petra i Pavla – 29. lipnja, blagdan Rana sv. Franje Asiškoga – 17. rujna, uočnica i svetkovina sv. Franje Asiškoga – 3. i 4. listopada. Osim naznačenih blagdana, vjernici mogu tijekom godine izabrati i dan po vlastitom izboru te toga dana izmoliti potpuni oprost za sebe ili duše vjernih pokojnika.

Osim liturgijskih slavlja, mogućnosti ispovijedi i zadobivanja potpunoga oprosta vjernicima Šibenika i hodočasnicima u 2023. godini bit će ponuđeni susreti na kojima će moći upoznati bogatu povijest osam stoljeća duge franjevačke prisutnosti u ovome gradu i osjetiti se dijelom velike franjevačke obitelji koja Bogu zahvaljuje za primjer i zagovor sv. Franje Asiškoga i njegove braće.

Ovom prigodom načinjen je i logo ovih velikih obljetnica.

Dekret (hrvatski) (pdf)

Dekret (latinski) (pdf)

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV