Bratski pohod Provincijalnog ministra, fra Miljenka Hontića, fra Kristoforu Ćoriću u Lackawanni (USA)

Na poziv našeg fra Kristofora Ćorića, jedinog preostalog brata na službi u Americi, župa Lackawanna, Provincijal, fra Miljenko je obavio svoj bratski posjet ovoj župi i zajednici Hrvata kao i samom fra Kristoforu, boraveći kod njega od 03.-11. studenog o. g.

Glavni razlog posjeta je aktualno restrukturiranje župa u biskupiji Buffalo, u kojoj se nalazi i naša župa „Our Lady of Bistrica“. Tim povodom su fra Kristofor i fra Miljenko posjetili biskupa Buffala, mons. Michaela Fishera s kojim su se zadržali u ugodnom razgovoru imajući za glavnu temu budućnost naše misije – župe u Lackawanni.

U razgovoru biskup je razložio trenutni trend i potrebu za spajanjem župa u biskupiji Buffalo u takozvane župske „obiteljske cjeline“. Tako da će ubuduće postojati župske zajednice od 3 – 5 pa i 6 župa, u kojima će jedna od tih biti glavna a druge će biti samo sastavnice te glavne župe te će se postupno gasiti one najslabije. Postojala je opasnost da se i naša župa u Lackawanni utopi u neku veću i s vremenom zatvori, a to bi značilo da bi naš fra Kristofor morao seliti u neku drugu župu, ili barem opsluživati još neke od njih. No, nakon razgovora, biskup nas je osigurao da će aktualno stanje ostaviti do daljnjega (svakako ovaj mandat) kao i do sada te će naša župa biti tretirana kao nacionalna župa. Osim toga je poželio za koju godinu i fra Kristoforovog nasljednika, koji bi uz brigu za Hrvate vodio i župu za Amerikance te ispomagao u drugim te bi se tako naša prisutnost u Americi mogla i dalje produžiti. Već sada fra Kristofor svakodnevno slavi mise na engleskom, a nedjeljom dvije na engleskom i samo jednu na hrvatskom jeziku.

Osim susreta s biskupom, Provincijal se susreo i s našim Hrvatima u više navrata, a posjetio je i Provincijala američke Provincije „Our Lady of Angeles“, fra Michaela Heine-a. Naš fra Kristofor pozorno prati događanja u našoj Provinciji, osjeća se dobro, kako duhovno tako i tjelesno te srdačno pozdravlja svu braću Provincije.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV