Dani trajne formacije na Cresu

Od 12. do 15. rujna održani su Dani trajne formacije franjevaca konventualaca u samostanu svetog Frane na otoku Cresu. Gvardijan fra Vitomir Glavaš srdačno je dočekao i ugostio braću. Voditelj trajne formacije, provincijski vikar fra Martin Jaković na početku samoga susreta pozdravio je sve prisutne i svima zaželio dobar i blagoslovljen rad. Na trajnoj formaciji sudjelovao je lijep broj braće, gotovo pola Provincije.

Susret je bio podijeljen na dva veća dijela: govor o franjevačkoj duhovnosti (evanđeosko siromaštvo kao temelj franjevačke duhovnosti i život u bratskome zajedništvu) kojega je iznio fra Diego Deklić, župnik župe Svetog Antuna u Puli, dok je drugi dio susreta imao don Đuliano Trdić, rektor centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, koji je obradio teme izazova i kvaliteta svećeničkoga života.

Svakoga dana braća su slavila svetu misu, molila Časoslov i provodila zajedničko vrijeme u veselom druženju i živom razgovoru uz razmjenu iskustava.

Posljednjega dana susreta braća su imala priliku dati prijedloge, ideje te iznijeti svoja mišljenja na temu ovogodišnjih Dana trajne formacije. Braća su pohvalila teme, predavače, program i organizaciju. Prisutnost braće koja nisu obvezna sudjelovati na Danima posebno je ohrabrujuća, a ta prisutnost svake je godine sve veća. Na poseban način braća su bila zahvalna na izboru predavača: kombinacija franjevačkih tema i psihološke analize vlastitoga poziva u vremenu u kojemu živimo, pomogla je braći jasnije sagledati vlastito stanje i usmjeriti pogled prema budućnosti.

Nakon razgovora o ovogodišnjim Danima, planirali smo održavanje onih sljedeće godine. Dani Trajne formacije za franjevce konventualce nagodinu bi se održali u Asizu od 18. do 23. rujna 2023. U nastavku je Provincijal fra Miljenko predstavio događaje u narednom vremenu na provincijskoj razini, a braća su nadopunila i komentirala. Dani trajne formacije za svakoga su od nas posebno milosno vrijeme i tjedan kojega se u godini vrlo radosno iščekuje.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV