Ulazak u postulaturu devetorice kandidata

U petak, 9. rujna 2022. godine, pod večernjim euharistijskim slavljem koje je predslavio ministar provincijal franjevaca konventualaca hrvatske provincije sv. Jeronima fra Miljenko Hontić, u župi Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu, devetorica kandidata ušla su u postulaturu te time započela svoju svoj odgoj i obrazovanje. U misnom slavlju koncelebrirali su magistar postulanata i gvardijan svetoduškog samostana u Zagrebu fra Josip Petonjić, magistar bogoslova fra Stjepan Brčina, magistar sjemeništaraca fra Zvonimir Pervan, tajnik provincije fra Zlatko Vlahek i definitor provincije fra Pero Džida uz prisutnu rodbinu postulanata te brojnih vjernika.

U propovijedi o evanđelju dana, fra Miljenko se nadovezao na prošlonedjeljno evanđelje u kojem se Isus obraćao mnoštvu, ističući kako on želi osobni odnos da budemo i postanemo njegovi učenici. Zbog toga upućuje važne upute kako ga nasljedovati i ono što je važno da bismo postali njegovi učenici. „Ova devetorica postulanata pošla su za Isusom i osjetili njegove riječi, kao osobni poziv. Isus je za njih na prvom mjestu te se njihov život suobličuje s životom Isusa Krista i njegovim riječima. Isus nas poziva svjedočiti za njega, ali to možemo jedino ako smo u osobnoj i konkretnoj povezanosti s Isusom. Samo stojeći uz njega upoznat ćemo naše slabosti i grešnost ali i veliko Božje milosrđe. Tko je svjestan svoje malenosti ne osuđuje druge. Tko je doživio milosrđe, postaje milosrdan“.

Nakon popričesne molitve, fra Miljenko je blagoslovio biblije i franjevački znak „tau“, koje je podijelio svakom postulantu, dodajući da crpe duhovnu snagu iz Svetog Pisma noseći svoj križ po primjeru Sv. Franje asiškog.

Nakon završene mise uslijedila je večera u samostanskom blagovalištu uz prisutnu rodbinu postulanata.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV