Kod franjevaca u Sisku svečano proslavljena Porcijunkula

Blagdan Gospe od anđela, popularne Porcijunkule, svečano je proslavljen i u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Sisku u kojoj djeluju franjevci konventualci. Na uočnicu blagdana točno u podne, molitvom i svečanim ulaskom u crkvu otvoren je porcijunkulski oprost, a redovnici ovoga samostana i okolni župnici bili su na raspolaganju vjernicima za sakramenat svete ispovijedi. Na blagdan Porcijunkule, osim jutarnje svete mise, brojni vjernici su se okupili na svečanom slavlju večernje svete mise koju je predslavio župnik fra Ivan Bradarić.

Fra Ivan je u homiliji vjernicima tumačio riječ Božju u svjetlu blagdana. Kako su franjevci svih triju redova rašireni po cijelome svijetu, tako je i ovaj blagdan i sve što je vezano uz njega, naišao na golemo zanimanje vjernika, pa tako i ovo mjesto i crkva, iako je relativno novijega datuma, gradi i čuva pobožnost i slavlje ovog drevnog blagdana zajedno sa brojnim vjernicima diljem svijeta.

U Evanđelju, poručuje fra Ivan, slušali smo isto ono što smo danas puno puta ponovili u molitvi krunice Blažene Djevice Marije: Zdravo Marijo, milosti puna. Marija je milosti puna. Svetac je osjetio Marijin boravak i nazočnost anđela u spomenutoj kapelici. Svetac je osjetio obilje milosti u tom malenom prostoru. Zato smo ga i nazvali djelić raja. Zašto? Franjo, priprost i jednostavan čovjek, koji je Božji govor slušao i izvršavao, koji nije želio uzalud primiti milosti Božje, ovdje, na ovome mjestu – u asiškoj Porcijunkuli – shvatio je tko je Bog koji mu tako jasno šalje znakove svoje ljubavi. Postao je tako ovaj blagdan važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe, ljubav i naklonost.

Na pitanje: Što vjernik dobiva s ovim blagdanom, što Crkva, fra Ivan je odgovorio. Prije svega, ako mu potpuno iskreno i istinski raspoloženo pristupimo, samim činom pokajanja koji smo izvršili, postajemo – slikovito bih rekao, bliži Bogu, više Božji. Iskrena ispovijed i pokajanje, molitva i primanje svetih sakramenata, obnavlja u nama krsnu milost.

Na koncu, propovjednik je vjernike uputio ovim riječima: vjernik koji je danas slavio blagdan Gospe od anđela, poput hodočasnika koji se vratio s hodočašća, ne dovršava, nego započinje svoj put obraćenja.

Zato nam je zadatak nastaviti, po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju, baš kao što je to činio i sv. Franjo, živjeti onu posvetnu milost u kojoj smo kršteni. Bog nam daje svoju milost, ali je naša ljudska narav ranjiva i zato nužno potrebna naše kontrole i vježbe. Potrebno nam je trajno obraćenje.

Slavlje je zaključen procesijom sa svijećama do spilje Gospe Lurdske u samostanskom dvorištu gdje su vjernici obnovili posvetu Gospi.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV