Blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkula u Šibeniku

Blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkula svečano je proslavljen u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Otvorenje i večernju svetu misu predslavio je rektor svetišta fra Josip Ivanović. Govoreći o mudrosti i smislu (usp. Sir) fra Josip je istaknuo važnost stalnoga traženja Božje mudrosti u životu svetoga Franje. “Njegovo traganje za smislom života urodilo je najprije obraćenjem tražeći od Gospodina znak i odgovor što činiti. Njegovo životno hodočašće našlo je svoje utočište u crkvi Gospe od Anđela, Porcijunkuli, na komadiću zemlje koju mu je Božja dobrota darovala.” 

“Na ulazu u malu Porcijunkulu stoji ispisano: Hic locus sanctus est – Ovo je mjesto sveto. To maleno mjesto ispunjeno je velikom slavom Božjom u kojemu se događaju preobrazbe života, pomirenje s Bogom i ljudima; to je mjesto u kojemu se pronalazi snaga za odgovor na Božji poziv na obiteljski ili posvećeni život; tu se pronalazi snaga u nemoći”, rekao je fra Josip. Posebno se osvrnuo i na Porcijunkulski oprost rekavši da su “naše ispovjedaonice – posebno ovih dana – sveta tla u kojima pred Bogom priznajemo kakvi smo, da smo potrebno Božjega milosrđa”. 

Po završetku svete mise uslijedila je procesija sa svijećama s ikonom Blažene Djevice Marije koja je ugrađena u oltar Bezgrješnog začeća, rad mletačkog altarista Issepa Ridolfija 1634. godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor crkve sv. Frane, a na orguljama pratio maestro Pavao Mašić. 

Porcijunkulski oprost svečano je otvoren u podne 1. kolovoza molitvom Srednjega časa i poslijepodnevnim euharistijskim klanjanjem, a vjernici su imali priliku slaviti sakrament pomirenja te izmoliti oprost po uvjetima koje propisuje Crkva. 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV