Prvi zavjeti fra Sandija Aščića u Asizu

U subotu, 23. srpnja, na spomendan svete Brigite, u 11:00 sati, u Papinskoj bazilici svetog Franje u Asizu, deset je mladića završilo svoju godinu novicijata. Položili su svoje prve privremene zavjete, te su obećali da će živjeti evanđelje po uzoru svetog Franje. Između šest talijana, tri francuza našao se i naš kandidat fra Sandi Aščić.

Obred polaganja zavjeta obavljen je pod svetom misom koju je predslavio Kustos Svetog Samostana (Sacro Conventa), fra Marco Moroni. Uz njega su koncelebrirali Ministri provincijali iz različitih provincija, te mnogi fratri iz asiške zajednice i drugih samostana. Iz Hrvatske su prisustvovali Provincijalni ministar fra Miljenko Hontić i fra Josip Ivanović uz roditelje fra Sandija, te naš budući novak fra Antonio Knezović.

Nakon navještaja Evanđelja, započeo je obred redovničkoga zavjetovanja pojedinačnim prozivanjem novozavjetovanika, koji su, pred okupljenom zajednicom, izrekli svoje: „Evo me!“ – kojim su prigrlili život nasljedovanja Krista po primjeru svetoga Franje u poslušnosti, siromaštvu, i čistoći. Nakon prozivke, fra Marco Moroni u propovijedi je ohrabrio novake u novoizabranom načinu života, te im je dao konkretne primjere i savjete za život, citirajući prvo čitanje gdje sveti Pavao govori: “…ne živim više ja, nego živi Krist u meni”, dodao je da svaka posvećena osoba mora pustiti svoj život u ruke Gospodina i zatim će On postati onaj koji će upravljati njihovim životima.

Nakon propovjedi, uslijedio je svečani obred polaganja zavjetâ, u kojemu je svaki kandidat, stavivši svoje ruke u ruke svog ministra Provincijala, izrekao obrazac zavjetovanja koji glasi ovako:

Na hvalu i slavu Presvetoga Trojstva, ja brat N.N. potaknut božanskim nadahnućem da izbližega slijedim Evanđelje i stope Gospodina našega Isusa Krista, pred nazočnom braćom, u tvojim rukama, brate N.N., čvrstom vjerom i voljom, zavjetujem se svetome i svemogućemu Bogu Ocu da ću kroz godinu dana živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći, te ujedno javno obećajem da ću vjerno obdržavati život i Pravilo Male braće, koje je potvrdio papa Honorije, prema Ustanovama Reda male braće konventualaca. Čitavim, dakle, srcem predajem se ovome bratstvu, kako bih, djelovanjem Duha Svetoga, po primjeru Bezgrešne Marije, po zagovoru našega Oca Franje i svih svetih, uz pomoć braće, kročio prema savršenoj ljubavi, u služenju Bogu, Crkvi i ljudima.

Nakon što su svi kandidati položili zavjete, uslijedila je predaja Pravila i Konstitucija eda, potom su provincijali čestitali novozavjetovancima. Zatim su novaci pripremili franjevačku pjesmu zahvale (Preghiera semplice), te je uslijedio završni blagoslov. Nakon mise druženje je nastavljeno uz ručak i tortu u Sacro Conventu.

Cijeli događaj je bio dosta emotivan za novake, ali i njihove obitelji. Bila je to zaista blagoslovljena godina kušnje na samim izvorima franjevaštva. Svi će neonovaci nastaviti svoju formaciju u Italiji, osim našeg fra Sandija koji se vraća u Zagreb.

Provincijalni ministar, fra Miljenko je dan nakon ređenja s fra Sandijem i njegovim roditeljima posjetio Rim. Osim velikih bazilika posjetili su i Generalnu kuriju našeg Reda gdje su bili srdačno primljeni te se zadržali i na ručku sa zajednicom Kurije.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV