Spomen ploča svetoga Nikole Tavelića na Udbini

Spomen ploču s imenom sv. Nikole Tavelića u Svetište hrvatskih mučenika na Udbini položio je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić.

U spomen parku uokolo crkve na Udbini u izradi je veliki memorijalni zid na kojem se postavljaju spomen kameni s brojnih stratišta gdje su kroz povijest stradavali Hrvati. Taj niz čini i naš Šibenčanin sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac, franjevac, misionar, mučenik u Jeruzalemu 14. studenoga 1391. Delegacija iz Šibenika hodočastila je na Udbinu u subotu 18. lipnja ove godine i tom prigodom dopremila spomen ploču s imenom našega sveca i datumom njegove mučeničke smrti. Ova spomen ploča izrađena je iz bijeloga kamena iz okolice Trogira a u nju je ugraviran manji komadić kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu. Projekt je realiziran uz potporu vjernika i štovatelja sv. Nikole Tavelića: Klesarstva Nestić doo iz Zagreba koji su darovali i oblikovali kamenu ploču te gospođe Ankice Đaković koja je dopremila iz Jeruzalema i darovala komad kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića.

Svečanim ophodom i ulaznom procesijom spomen ploču su u crkvu unijeli vjernici, a svetu misu je predslavio rektor šibenskoga svetišta fra Ivan Bradarić. Goste je pozdravio domaći župnik i rektor prečasni Josip Šimatović. On je spomenuo kako je u nizu nekoliko stotina kamenih ploča s oznakama stratišta i mjesta stradanja Hrvata minulih stoljeća, ovo prva s imenom jednog blaženika odnosno sveca. Osim toga, spomenuo je prečasni Šimatović, ovo je predivna veza Udbine i Jeruzalema što je posebno istaknuto kamenom s mjesta stradanja sv. Nikole Tavelića.

Fra Ivan Bradarić je potaknut dnevnim čitanjima u homiliji govorio kako je i sv. Nikolu Tavelića vodila neprestana želja i čežnja da ljudima navijesti kako je u životu najvažnije tražiti Kraljevstvo Božje, a sve drugo će nam biti nadodano. To je Nikolu odvelo iz njegova rodnog Šibenika u Bosnu gdje se sav razdao u dugogodišnjem misionarskom radu, da bi kao pečat njegova života bila žrtva ljubavi do kraja. Rektor Bradarić je također izrazio želju da se u ovom velebnom svetištu, osim ove kamene ploče s imenom našega prvog hrvatskog kanoniziranoga sveca, jednoga dana postavi i puno ugledniji uradak u vidu jednoga kamenog ili brončanoga svečevog kipa.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV