„Neka imaju Duha Gospodnjega“ – proslava 30 godina Frame

U subotu, 30. travnja, na Svetom Duhu u Zagrebu održala se svečana proslava 30. godišnjice osnutka Franjevačke mladeži (Frame) u Hrvatskoj.

Bivši i sadašnji Framaši, duhovni asistenti i asistentice te članovi Franjevačkog svjetovnog reda i njihove obitelji, njih oko 1000, proslavu su započeli u crkvi svetog Antuna Padovanskog, na Svetom Duhu. Ovo veliko mnoštvo, članova velike franjevačke obitelji pristiglo iz svih dijelova Hrvatske (pet područja), započelo je slavljem svete mise, kojoj je prethodila molitva franjevačke krunice. Prije svete mise sve nazočne je pozdravio župnik župe sv. Antuna Padovanskog, fra Roko Bedalov. Svetu Misu predslavio je krčki biskup, mons. Ivica Petanjak, a misno slavlje uzveličao je svojom prisutnošću Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, koji je na misi bio u koncelebraciji i na kraju je pozdravio Framaše i čestitao im njihovu obljetnicu.

Na svetoj misi bili su prisutni i franjevački provincijalni ministri ili njihovi vikari te brojni duhovni asistenti Frame, kao i časne sestre, također asistentice Frame.

Biskup Petanjek u svojoj se propovijedi posebno dotaknuo teme bratstva i što znači živjeti franjevačku karizmu u današnje vrijeme. Misu je animirao zbor Voluntas Tua, u kojoj pjevaju i sviraju framaši Frame Zagreb – Leopold Bogdan Mandić.

Na kraju mise u ime organizatora i nacionalnih duhovnih asistenata Frame, svima se zahvalio fra Filip Pušić, darujući i prigodni poklon pojedinim predstavnicima na slavlju, koje je priredila nacionalna središnjica Frame.

Nakon misnoga slavlja, na prostoru i ispred Pučke kuhinje Franjevaca konventualaca bio je ručak za sve pristigle, a Pučka kuhinja ga je osigurala i pripremila. Poslije ručka okupljeni su se vratili u crkvu na euharistijsko klanjanje. Na klanjanju je pjevao zbor Frame Kloštar Ivanić, a klanjanje je vodio fra Josip Ćibarić, OFMCap.

Nakon prvog dijela proslave program se prebacio u obližnje Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS). Ispred HKS-a. Framaši nisu odoljeli da svoju radost i javno očituju te su zaplesali nekoliko plesova prije početka drugog dijela programa.

Nacionalna predsjednica Frame Ana Matić i nacionalni duhovni asistent fra Ivica Janjić, OFM, pozdravili su okupljene na početku programa. Okupljenima su se obratili i fra Dragutin Bedeničić, OFM, jedan od osnivača Frame u Hrvatskoj, sestra Hedviga, klarisa, nacionalna ministra OFS-a, s. Anđa Slunjski i provincijalni ministar OFM Conv, fra Miljenko Hontić. Uz to je otpjevana i himna susreta Duha Gospodnjeg nam podari.

Potom je brat Igor Kanižaj ukratko predstavio Framašku monografiju, koja će izaći povodom 30. obljetnice osnutka Frame, a planira se da će svjetlo dana ugledati krajem lipnja.

Nakon predstavljene monografije, nekolicina Framaša i bogoslova izvela je dva skeča – Conditio fidei i Papa Franjo i frižider. Prvi nas je natjerao na razmišljanje o važnim životnim pitanjima, a drugi nas je nasmijao, ali i potakao da promislimo koliko smo spremni služiti drugima.

Duhovni nagovori također su nezaobilazan dio framaških okupljanja. Fra Ante Vučković, OFM, održao je nagovor na temu gesla susreta, citata svetog Franje Asiškog „Neka imaju Duha Gospodnjega“.

Ples i pjesma koje su Framaši započeli netom prije programa na HKS-u nastavila se u zabavnom, a ujedno i posljednjem dijelu programa. S pjesmom je započeo zbor Voluntas Tua. Animiranje je nastavio glazbenik i tekstopisac, jedan od osnivača Frame u Hrvatskoj, fra Ivan Matić, OFM. Radost zajedništva proširila se cijelom dvoranom, pjevalo se i plesalo u svakom kutku. Sljedeći izvođač bio je gost iznenađenja – slavljenički tim Božja pobjeda. Oni su svojim dolaskom razveselili Framaše, koji su nastavili s pjevanjem i plesanjem.

Međutim, koliko god da je proslava bila lijepa, morala je završiti. Nakon izvedbe Božje pobjede, okupljeni su se uputili svojim domovima. Frama je ovom proslavom ponovo svjedočila svoju radost i životnost franjevačke karizme u Hrvatskoj. Vjerujemo kako bi naš serafski Otac sveti Franjo bio ponosan.

Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV