Godišnji susret sjemeništaraca i odgojitelja 2022.

Susret dijecezanskih i redovničkih sjemeništaraca u pratnji njihovih odgojitelja nakon trogodišnje stanke održan je ove godine od 29. 4. do 1.5. na području Splitsko – Makarske nadbiskupije u biskupijskom svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu.

Na susretu su sudjelovali sjemeništarci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: domaćini susreta – Nadbiskupsko sjemenište u Splitu (5); zatim Nadbiskupsko sjemenište ”Zmajević” u Zadru (5); Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu (16); Franjevačko sjemenište Slavonski Brod (4); Nadbiskupsko sjemenište u Travniku u BiH (5) te naši sjemeništarci: Jerko Šuperba, Ivan Mario Manojlović i Luka Tetec.

U pratnji su bili fra Stjepan Brčina koji je po dolasku u Split produžio put do Međugorja na 50. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica i fra Josip Petonjić koji je sa sjemeništarcima sudjelovao u susretu.

Susret je započeo u petak s večerom u 19 sati, a potom nastavljen Gospinom krunicom u svetištu (špilji).

Drugi dan susreta započeo je s jutarnjom molitvom u 7:45 te je slijedio doručak i Sveta Misa u 9:30. U sportskom prijepodnevu održan je malonogometni turnir gdje su naši sjemeništarci zajedno sa sjemeništarcima Franjevačkog sjemeništa iz Slavonskog Broda tvorili ekipu nazvanu ”FRATRI” i pri tome osvojili pehar za 3. mjesto.

Iza sportskih događaja uslijedio je ručak, a potom izlet u Park prirode Biokovo koji je uključivao posjet poznatom vidikovcu Skywalk Biokovo i uspinjanje na vrh Sv. Jure (1762 m). Po povratku sa izleta sa nestrpljenjem je dočekana zajednička večera na kojoj se sjemeništarcima pridružio i Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Dan je završio sa molitvom krunice u 21 sat.

U nedjelju trećega dana susreta koji je započeo s jutarnjom molitvom i doručkom, sjemeništarci su se zajedno sa odgojiteljima uputili u obilazak Makarske a potom na Svetu Misu u katedrali sv. Marka koju je predslavio vlč. Petar Mlakar, duhovnik MSZ-a a propovijedao preč. Matija Pavlaković, rektor MSZ-a. Po završetku Svete Mise i zajedničkoga ručka ovogodišnji susret je zaključen uz pjesmu zahvale i iščekivanja novoga susreta.

Susret je protekao u vrlo veselom i ugodnom raspoloženju u kojem su sjemeništarci stekli priliku za razmjenu iskustava života u sjemeništu i mogućnost za bolje upoznavanje i stjecanje novih prijateljstava.

Luka Tetec, sjemeništarac

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV