Pripremni rad velikih Franjinih jubileja

Kako je bilo i najavljeno, 29. studenoga ove godine, na blagdan Svih franjevačkih svetih, u Grecciju je otvoren svefranjevački hod prema obilježavanju značajnih franjevakih obljetnica. Tako će se 2023. slaviti 800. obljetnica potpisivanja Potvrđenog pravila i otvaranja prvih Franjinih jaslica u Grecciju. Godinu dana kasnije obilježit će se stigmatizacija sv. Franje na Verni. Godine 2025. na red dolazi Franjin Hvalospjev stvorova, a godinu dana kasnije slavit će se osam stoljeća smrti svetog oca Franje.

U toj perspektivi 29. studenoga su se doista i okupili predstavnici svih franjevačkih obitelji i mjesni pastiri biskupija Rietija, Arezza i Asiza, da bi oformili crkvenu koordinaciju proslave ovih spomena. Njoj će se povjeriti priprema i odvijanje ove proslave, kako bi se ove odvijale „na sređen i plodonosan način, izbjegavajući raspršivanje snaga i promičući suradnju u osoblju i predviđenim događanjima“. Protokol o tome potpisali su biskup Domenico Sorrentino (Asiz), Domenico Pompili (Rieti) i Riccardo Fontana (Arezzo), zajedno s provincijskim predstavnicima Franjevačkog reda prisutnog u Umbriji, Laziju i Toskani, ali će ovo iskustvo zasigurno imati velikog odjeka u cijelome franjevačkom pokretu. Iz tog razloga u susretu su sudjelovali i generalni ministri Konferencije franjevačkih obitelji, a našega je generala predstavljao fra Giovanni Voltan, generalni asistent Međumediteranske federacije provincijskih ministara (FIMP). Trećoredski generalni ministar, fra Armando Trujillo Cano (TOR), uime Konferencije kojoj trenutno predsjedava, pročitao je pismo kojim generalni ministri najavljuju svoj braći i sestrama franjevačkih obitelji formiranje Koordinacije: „Ova okolnost doista ne odnosi se samo na neka slavlja u svetištima Srednje Italije, već nam želi pomoći da sažmemo i produbimo zajedno, u cijelome svijetu, bitne točke našega karizmatičkoga franjevačkog identiteta. Radi se dakle o dragocjenoj mogućnosti živo se podsjetiti, u dubokom zajedništvu, evanđeoske karizme koju je Duh preko svetog Franje uskrisio u Crkvi.“

Valja podsjetiti da je za tu prigodu iz Betlehema (on-line) sudjelovao i kustos Svete Zemlje, fra Francesco Patton (OFM). Važnost sastanku pridonijela je i nazočnost predsjednika Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, mons. Rino Fisichella, koji je svojim interventom dokazao kako se višegodišnje slavljenje ove 800. franjevačke obljetnice dobro uklapa u svecrkveni hod priprema jubileja Svete godine 2025. Podsjetio je kako je baš u ovome svetištu u Grecciju, pred dvije godine, 1. prosinca 2019., papa Franjo potpisao apostolsko pismo „Admirabile signum“ o važnosti postavljanja jaslica u crkvama i domovima. Nadbiskup Fisichella je pri tom naglasio: „Podsjećanje ne znači samo oživljavanje povijesnog čina, već sadrži vrijednost pogleda u budućnost. Mi kršćani nismo pozvani živjeti od nostalgije, već smo pozvani utjeloviti nadu“. Nadbiskup Fisichella najavio je i mogućnost „koja uključuje ovaj hod u pripremu Svete jubilejske godine, koja će vjerojatno i papi Franji poslužiti da nas pozove izraziti svoju vjeru kroz govor nade“.

Tako je službeno uspostavljena zajednička Koordinacija „te samo treba uključenoj braći i sestrama dobar početak rada, a svoj braći Reda plodonosno slavlje ovih Franjinih i franjevačkih jubileja“, završava službeno izvješće koje je za našu braću na stranicama Reda priopćio generalni tajnik fra Tomasz Szymczak (OFMConv).

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV