Priprema za doživotne zavjete 2021. godine

Duže vremena postoji praksa održavanja zajedničkih priprema za svečane zavjete za kandidate iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na razini Vijeća franjevačkih zajednica u zajedništvu sa svom redovničkom braćom franjevačkoga Prvoga i Trećeg reda. Ovogodišnji organizator priprema bila je Franjevačka provincija Svetog Križa, Bosne Srebrene. Pripreme su održane od 3. do 27. kolovoza 2021. godine u Sarajevu i u Rami – Šćitu na obali Ramskog jezera.

Na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, trinaestorica franjevačkih kandidata zazivom Duha Svetoga započela su prvi dio priprema za svečane zavjete. Ove godine Franjevačka provincija Bosna Srebrena imala je četvoricu kandidata: fra Milu Beljo, fra Nikolu Livaja, fra Dragu Blaževića i fra Stjepana Orkića. Među preostalom devetoricom kandidata bili su: fra Juraj Gelemanović, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Marko Pudar, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Franjo Čolakovac, član Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sv. Jeronima, i šestorica članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM: fra Ivan Slišković, fra Fran Ćorić, fra Ivan Crnogorac, fra Marko Galić, fra Marin Mikulić i fra Slaven Tomić.

Za vrijeme boravka na Franjevačkoj teologiji u jutarnjem dijelu programa redovito su održavana poticajna predavanja na temu poziva, života po Evanđelju, redovničkih zavjeta, aktualnosti življenja franjevačke karizme i duhovnosti danas… Predavanja su kandidate  pripremila i ohrabrila za donošenje konačne, važne odluke u redovničkom životu – potpunom, doživotnom predanju sebe Bogu, Crkvi i franjevačkoj obitelji. Predavanje i radionice psihološko–pedagoške tematike na temu inkluzivnosti, empatije i afektivne zrelosti održala je doc. dr. sc. Sandra Bjelan – Guska.

U poslijepodnevnom dijelu programa kandidati su obilazili samostane i mjesta vezana za fratre, te upoznavali bogatu povijest, materijalnu i duhovnu baštinu, kako Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene, tako i gotovo cijele srednje Bosne. Između ostalih mjesta fratri su posjetili: Srebrenicu – spomen-obilježje i groblje u Potočarima, Brestovsko, gdje su se susreli sa setrama klarisama, svetog Ivu u Podmilačju, Jajce, svetište Gospe Olovske.

Mladu braću posjetili su i provincijski ministri, koji su u susretu s kandidatima dali svjedočanstvo i iskustvo redovništva vlastitog života. Ministri su uputili riječi poticaja i ohrabrenja kandidatima za ustrajnost na redovničkom putu služenja Bogu i bratu čovjeku.

Kruna priprema za svečane zavjete bile su duhovne vježbe, koje su održane u Kući mira samostana Rama – Šćit na obali Ramskog jezera. Duhovne vježbe predvodio je fra Bojan Rizvan, subrat iz Franjevačke provincije svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Kroz pet dana rasvjetljavao je na primjeru svetog Josipa zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće, tumačeći ih u svjetlu izabranih biblijskih tekstova. Kroz to vrijeme svaki kandidat imao je priliku u miru još jedanput promisliti o vrijednosti vlastitog poziva, o velikom i nezasluženom daru koji nam je Bog dao.

U petak, 27. kolovoza misom zahvalnicom s otpjevanim „Te Deum“ završene su jednomjesečne pripreme, nakon čega su se kandidati zahvalni Bogu na primljenim milostima i na bratskom zajedništvu vratili svojim provincijama, iščekujući dan polaganja svojih svečanih zavjeta.

Fra Danijel Nikolić u zaključnom govoru kandidatima je poželio obilje Božjeg blagoslova, da ih na njihovu redovničkom putu prati zagovor Blažene Djevice Marije, Kraljice i Majke Franjevačkog reda i našega serafskog oca sv. Franje.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV