Misa zahvalnica fra Paška Mandurića

Radost zbog ponovnog susreta nakon ljetnih odmora, ali i tuga zbog odlaska dragog im svećenika odsijavala je na licima vjernika Hrvatske katoličke misije u Würzburgu dok su se u nedjeljno jutro 5. rujna 2021. okupljali na svečanoj misi. Njihov župnik fra Paško Mandurić opraštao se misom zahvalnicom od svojih vjernika nakon 38 godina vjerne službe. Sveta misa je slavljena u crkvi sv. Josipa na Grobühlu u Würzburgu.

Uz fra Paška svetu misu suslavili su vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj i fra Ivan Penava, novi voditelj Hrvatske katoličke misije u Würzburgu. Slavlju su se pridružili i domaći njemački župnik vlč. Klaus Oehrlein i provincijal Njemačke franjevačke provincije sv. Elizabete franjevaca konventualaca fra Andreas Murk.

U propovijedi je vlč. Ivica Komadina razložio vjernicima dubinu značenja Isusovog čuda ozdravljenja gluhog mucavca o kojem je bila riječ u pročitanom evanđelju. „Često nam buka ovoga svijeta i brige života zatvore uši za Božju riječ. Ponekad i mi svećenici postanemo gluhi za Božju riječ ili na glas vas vjernika. Zato nam je potrebna pomoć vas vjernika i vaših molitava da naše uši budu uvijek otvorene Božjem glasu. Dopustimo da nam Isus svima otvori uši da ga možemo čuti i razumjeti.“

Nakon himna Tebe Boga hvalimo i popričesne molitve okupljenima se obratio fra Ivan Penava zahvalivši se i u ime svećenika i svih franjevaca fra Pašku na njegovoj požrtvovnoj službi među Hrvatima u Njemačkoj. „Služba nije bila laka za vrijeme Domovinskog rata kada ste na desetak mjesta obilazili prognanike i s njima slavili svete mise. I taman kad smo misli da se sve smirilo otvorile su se ekonomske granice ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te se ponovno povećao broj Hrvata u Njemačkoj a time i Vaša briga za duše“, istaknuo je fra Ivan.

Potom se vjernicima obratio vlč. Klaus Oehrlein, domaći njemački župnik sv. Josipa na Grombühlu. U svojem pozdravu spomenuo je kako često bude ljubomoran na veliki broj hrvatski vjernika koji dolaze na hrvatske mise, dok se u njemačkim crkvama broj vjernika smanjuje. Zahvalio se fra Pašku na lijepo primjeru vođenja kršćanske zajednice i na ostvarenoj suradnji u pastoralu.

Riječ je preuzeo vlč. Ivica Komadina koji je pročitao pismo dr. vlč. Tomislava Markića, ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu pri HBK u kojem se zahvaljuje na fra Paškovoj vjernoj službi i imenuje fra Ivana Penavu novim voditelje misije.

Svojim vjernicima vrlo emotivnim riječima obratio se i sam fra Paško Mandurić koji je ovu misiju vodio puni 38 godina. Ponesen osjećajima fra Paško je prekidao svoj govor i bio nagrađen velikim pljeskom svojih vjernika. Na kraju je svoje osjećaje pokušao izraziti recitirajući pjesmu „Oproštaj od majke“ fra Luke Markovića u kojoj pjesnik opisuje majčinu poruku sinu koji odlazi na put i završava riječima: „idi sine, rasti, nadrasti želje, izrasti u čempres, vrati se i pravi hlad nad domovinom“. Svoje vjernike je fra Paško zamolio oproštenje ako je koga svojim riječima povrijedio i priznao je da on svima oprašta.

Biranim riječima punim zahvale fra Pašku se u ime Hrvatske katoličke misije Würzburg obratila se gđa. Svjetlana Friedl, a potom su ministranti hrvatskom misionaru predali darove što su ih članovi Misije pripremili.

U prvom daru svaka obitelji je poklonila fotografije na kojima su zabilježeni trenuci koje je fra Paško proveo s tom obitelji. „Jer „radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našega vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također Kristovih učenika, te nema ničega uistinu ljudskoga, a da ne bi našlo odjeka u njihovom srcu“, pročitala je gđa. Ivanka Žuljević za vrijeme predavanje darova dodavši: „Dragi naš fra Paško, kroz ovih punih 38 godina pratili ste nas kao pojedince i kao obitelji kroz sve trenutke naših života. Od rođenja i krštenja do bolesti i smrti. Kroz ono dobro, ali i kroz ono zlo.“

Zidna slika panorame grada Würzburga bio je drugi dar popraćen riječima: „Zato vam poklanjamo veliku sliku grada Würzburga koja predstavlja i cijeli Unterfranken i cijelu Njemačku u kojoj ste svih ovih godina djelovali. Neka Vas rado podsjeća na sve nas koji ostajemo u Würzburgu. Znajte da su i naša vrata uvijek Vama otvorena.“

Završni dar bila je bijela štola s ušivena dva simbola koja predstavljaju fra Paškovo svećeništvo: „Na jednom kraju štole ispisane su riječi s Vaše mlade mise koja je bila u Posušju u Hercegovini: „Primi me, Gospodine, ovakvog kakav jesam: pomozi mi da postanem onakav kakvog me trebaš!“ A na drugom kraj štole nalazi se prikaz motiva iz prezbiterija kapele u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Würzburgu. Ispod te slike Emausa na kojoj je prikazan Isus kako lomi kruh dvojici učenika okupljali ste nas vjernike preko tjedna na molitvu i svetu misu. Tu smo slavili krštenja, blagoslivljali ljiljane i djecu na sv. Antu, okupljali djecu za proslavu sv. Nikole. Tu ste svakodnevno slavili svetu misu i molili brevijar. (…) Dragi fra Paško bili ste pravi svećenik među nama i hvala Vam na tome“, bile su završne su riječi kod predaje darova.

Fra Paško je se još jednom svima od srca zahvalio na ovome prekrasnom iznenađenju i pozvao sve okupljene na druženje u župnoj dvorani.

Fra Ivan Penava

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV