30. obljetnica prezbiterskoga ređenja fra Martina Jakovića i fra Pere Kelave

U srijedu 23. lipnja 2021. godine u crkvi sv. Frane na Obali svečano je proslavljena 30. obljetnica prezbiterskoga ređenja fra Martina Jakovića, gvardijana i župnika, i fra Pere Kelave, gvardijana Samostana sv. Jere na Visu; koncelebrirali su: fra Damjan Glavaš, fra Ivan Bradarić, don Marko Trogrlić i fra Josip Ivanović, a naknadno su se bratskom stolu pridružili don Vjenceslav Kujunđić i don Hrvoje Relja.

Predslaveći Misu bdjenja svetkovine sv. Ivana Krstitelja fra Martin se prisjetio dana ređenja po rukama sluge Božjega Franje kard. Kuharića, nadbiskupa zagrebačkoga, i svih godina koje su prethodile i slijedile nakon ređenja. 

U svojoj homiliji, osvrćući se na svetkovinu, fra Martin je istaknuo: “Pozvani smo svakodnevno otkrivati koje nam je to darove Bog darovao kako bismo mogli njega slaviti, a ljudima pomagati. Najveća pogreška je odustajanje od traženja vlastitih darova i vlastitoga poslanja. Još veća je zaključiti kako naše postojanje nema smisla, kako smo bezrazložno na svijetu te da se nismo trebali ni roditi. Time možemo povrijediti Boga i njegovu stvoriteljsku ljubav. Možemo povrijediti i sebe jer ne uočavamo vlastitu posebnost i dragocjenost. Konačno možemo povrijediti i ljude koji su mogli biti blagoslovljeni da smo u svom životu prepoznali i razvili talente koje nam je Bog povjerio.” Preporučujući sve zagovoru Božjega glasnika sv. Ivana Krstitelja, fra Martin je zaključio: “Treba zahvaljivati Bogu, s njime surađivati i svime što jesmo i što imamo pokazivati da je Bog onaj koji sve daje iz prevelike ljubavi prema čovjeku. Ma koliko bili dobri, pozvani smo biti savršeniji.”

U Godini sv. Josipa slavljenici su se sa svim svećenicima preporučili Josipovu zagovoru izmolivši Molitvu svećenika sv. Josipu, koju je u Godini sv. Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji pripremio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup.

Prije samoga završetka svoju čestitku izrekao je fra Josip Ivanović, župni vikar, citiravši riječi Josepha Ratzingera na dan njegove mlade mise o karakteristikama svećenika-pastira i poželjevši 30-godišnjim mladomisnicima dobro zdravlje, dug vijek i obilje blagoslova Božjega te ljubavi i strpljivosti pastira za povjerena im stada.

Liturgijsko pjevanje predvodio je udruženi zbor crkava sv. Frane na Obali i sv. Stjepana pod Borovima pod ravnanjem g. Tonija Lukačevića; svetoj misi prethodila je pobožnost sv. Josipu i molitva za duhovna zvanja, a zatim se slavlje nastavilo druženjem u samostanskom klaustru. 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV