Na Svetom Duhu otvoren Muzej Hrvatski Areopag

U nedjelju, 6. lipnja prigodnim programom na Svetom Duhu u Zagrebu obilježeno je 20-godišnje djelovanje Hrvatskog Areopaga – Centra za međureligijski dijalog Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Ovom prigodom, je u zvoniku crkve sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu otvoren je Muzej Hrvatski Areopag.

Iako je Centar Hrvatski Areopag osnovan 2002. godine, ovaj datum je odabran iz opravdanog razloga. Naime, istoga dana blaženom je u Chiavenni (biskupija Como, Italija) proglašena s. Maria Laura Mainetti (1939.-2000.), članica Družbe Kćeri Križa kao mučenica iz mržnje prema vjeri. Nju su 6. lipnja 2000. godine u kasnim večernjim satima, ubodima nožem ubile tri djevojke na jednom sotonističkom obredu. Nova blaženica je i zaštitnica Muzeja, a u prigodi otvorenja o njezinom životnom putu govorila je mr. sc. Tanja Maleš, koja je naglasila kako se njezin život može sažeti u rečenici „želim činiti nešto lijepo za druge“. Ta joj je rečenica bila nadahnuće da se posveti mladima, osobito rubnima. Davala se svim svojim bićem za mlade, da bi na kraju mučenički završila ovozemni život od ruku djevojaka kojima je nekada bila katehistica. Prisutni su imali prilike čuti niz podataka iz života nove blaženice. Maleš je rekla, kako za s. Mariu Lauru križ nije bio tek drvo, već da bi ga se razumjelo, potrebno ga je vidjeti u njegovoj stvarnoj slavi, u uskrsnuću, i to je bila njezina prava snaga. „Bila je svjesna prisutnosti uskrsloga Krista, Krista koji je prisutan u njezinoj svakodnevici, Krista koji voli i prašta“.

Posebno je bilo dojmljivo, kako je u trenucima mučeničke smrti molila Boga da oprosti djevojkama ubojicama, a i sama im je oprostila. Glas o njezinoj svetosti brzo se proširio, te je ubrzo biskupija Como pokrenula postupak, koji je zaključen prošle godine, te 21 godinu nakon smrti proglašena blaženom.

Na kraju je Maleš istaknula, kako joj se njezini štovatelji posebno utječu svakoga šestog u mjesecu, te je izrazila nadu da će tako biti i na Svetom Duhu.

U osvrtu na dvadesetgodišnji rad Centra, njegov inicijator i ravnatelj fra Josip Blažević naglasio je, kako Centar njeguje dugu tradiciju duha Asiza započetu susretom sv. Franje s egipatskim sultanom Malikom al-Kamilom u Damieti 1219. godine. U Svetom Samostanu u Asizu franjevci konventualci su nastavili njegovati tradiciju duha dijaloga kojoj je posebno obilježje dao sv. Ivan Pavao II., papa pozivom predstavnika svih religija na molitvu za mir u Asizu, 1986. godine. Stoga, i Centar Hrvatski Areopag svoje djelovanje temelji na tragu tradicije duha Asiza, te surađuje s CEFID-om (Centro francescano Internazionale per il Dialogo). Fra Blažević je pojasnio i sam naziv, koji je preuzet iz 17. poglavlja biblijske knjige Djela apostolskih koje donosi glasovitu propovijed apostola Pavla Atenjanima posred grčkog brežuljka Areopag. „Želja nam je da Hrvatski Areopag bude prenositelj poruke o Isusu Kristu, mnogima još i danas nepoznatome, pa i nama kršćanima. K tome, cilj je upoznavanje drugih i drugačijih vjerovanja, religija koje ovdje djeluju“. Fra Blažević je progovorio o svojim počecima susreta i upoznavanja raznih religija, te razlučivanja što je religija, a što magija, te kasnija specijalizacija u Rimu.

Nadalje je spomenuo niz susreta koji su organizirani u okrilju Centra, koji je cilj „da se pri susretu s nekim tko vjeruje drugačije, mi sami počinjemo propitkivati svoje vjerovanje, svoj identitet, da u njemu sazrijevamo, pa su takvi susreti posebno obogaćenje“. U tom vidu se osvrnuo na suradnju s Islamskom Zajednicom, te obje Židovske zajednice. Spomenuo je i suradnju s Nadbiskupijskim pastoralnim institutom od 2009. na organizaciji znanstvenih simpozija. Od aktivnosti Centra, posebno je istaknuo obilježavanje 25 godina Duha Asiza.

Blažević je upozorio na pretpostavke kojima robujemo. Postoje pretpostavke i predrasude, a ne postoji poznavanje. „Centar Hrvatski Areopag želi pridonijeti razbijanju predrasuda. Svaki čovjek je vrijedan poštovanja, da ga se upozna, posluša, a onda možemo stvoriti stav“. Na kraju se osvrnuo i na sam Muzej, te naglasio kako je njegov karakter edukativni, a međureligijski, iako u sebi sadrži mnoštvo zanimljivih elemenata. „Susrećemo se s fenomenom kršćano-poganstva. Cilj je ljudima predstaviti i objasniti im zašto je to nespojivo s kršćanstvom“.

Glavni urednik Veritasa fra Vladimir Vidović je istaknuo, kako se obrazovanje, stjecanje novih spoznaja i produbljivanje postojećih iščitava kao zadatak iz muzejskoga postava. K tomu, Muzej ima snažan evangelizacijski karakter. „Posjetitelji ne mogu ostati ravnodušni na određene eksponate, situacije, ali i živote koji stoje iza pojedinih priča i s pravom se posjetitelj pita: što mi je činiti kako i sam ne bi zabludio, skrenuo s pravoga puta ili se izgubio. Stoga, je ovo prilika upoznati kako se na životnom putovanju ne izgubiti, kako ne otići u krivome smjeru“. Osim organiziranja simpozija, predavanja, putovanja, jedan od posebnih vidova djelovanja Centra je publiciranje različitih izdanja.

Hrvatski Areopag bio je nakladnik, sunakladnik ili nositelj autorskih prava za dvadeset različitih izdanja, pa u tom vidu edukativni karakter Centra dobiva sasvim drugačiju dimenziju, i ukazuje na ozbiljnost, rekao je Vidović. U nastavku je, kratko predstavio pojedina izdanja koja je razvrstao u kategorije: enciklopedije, knjige vezane uz istraživanja međuregijskog dijaloga i novih religioznih pokreta, zbornici i priručnici. Kao izdavači uz Veritas, spominju se Verbum i Teovizija.

Također je Vidović podsjetio, kako osim spomenutih izdanja, Centar Hrvatski Areopag posjeduje jednu od ponajboljih knjižnica iz područja međureligijskoga dijaloga i novih religioznih pokreta, u kojoj svi koji žele istraživati ovo veliko područje mogu dobiti informacije iz prve ruke. „Ta knjižnica je zalog djelovanja i budućnost ovoga Centra, kao i usmjerenost na drugoga i otvorenost prema drugome preduvjet su dijaloga, suradnje i razumijevanja“.

Doc. dr. sc. Tanja Baran uvodeći u samo predstavljanje postava Muzeja, pročitala je jedan literarni tekst iz usmene književnosti (19.st.) koji govori o uroci. Na taj način je slikovito posvijestila, koliko poganskoga ima u našem narodu, tj. miješanja poganskoga i kršćanskoga.

Muzej je prilika kojom se kršćani na jednom mjestu mogu informirati o mnogobrojnim aspektima poganštine. Sadržaj je podijeljen u 28 područja: započinje pričom od pada u grijeh Adama i Eve, predstavlja galeriju izopačenih slika o Bogu koje se kroz povijest umnažaju, a završava porukom nade, da je naš život u Božjim rukama. Sva područja prati zvučni vodič (glas: Tanja Maleš).

„Sve to što je sabrano u muzeju, snažno živi u hrvatskome biću. Ovim postavom smo odbili znanje, a znanje je moć. Kombinacija znanja i vjere je smisao života, a to je namjera ovoga muzeja, koje je kvadraturom mali, a sadržajem uistinu velik“ rekla je Baran, te pohvalila neumoran rad fra Blaževića.

U riječi zahvale, fra Blažević je još jednom naglasio kako služenje istina spada u glavne zadaće Crkve. Otvaranjem ovog Muzeja želimo pridonijeti upravo toj zadaći Crkve. „Istina će vas osloboditi.“ (Iv 8,32).

Sam prostor Muzeja je blagoslovio fra Josip Blažević. Program je glazbeno obogatila Daniela Sisgoreo Morsan, a voditelj je bio fra Ivan M. Lotar. Uz veliki broj posjetitelja, obilježavanju 20. godišnjice Centra Hrvatski Areopag, te otvorenju Muzeja nazočio je i Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

Posjet Muzeju moguć je uz prethodnu najavu (ofmconv@areopag.hr ili mob. 092 50 37 440), a u skupini može biti najviše 15 osoba. Više o Centru Hrvatski Areopag i o Muzeju na: www.areopag.hr.


Marija Belošević

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV