Imendani – dvostruka fešta

U srijedu, 19. svibnja, u Šibeniku su se našla sva braća splitskoga i šibenskog samostana. Osam u svemu, polovica starije populacije, četvrtina srednje i isto toliko mlađe braće. Povezalo ih je zajedničko slavlje imendana dvojice iz gornje polovice. Naime, u šibenskom samostanu sv. Frane nebeskog zaštitnika sv. Teofila iz Corte 19. svibnja slavi fra Teofil Majić, a u splitskom samostanu sv. Frane, drugoga poznatijega franjevačkog sveca, sv. Bernardina Sijenskoga 20. svibnja slavi fra Bernardin Filinić.

Nakon molitve Srednjeg časa i kratke adoracije pred Pesvetim, braća su prošetala samostanskim dvorištem i suncem okupanim vrtom, fotografirala se u spomen na ovaj dan i razmijenila informacije o trenutnom stanju. U samostanskoj dvorani već je bio postavljen stol i zajednički objed koji je bio dobra podloga za ugodno druženje i razgovor.

Prigodni pozdravni govor svečarima održao je njihov kolega fra Damjan Glavaš. On je najprije pozdravio fra Bernardina, nestora naše provincije s kojim je dijelio puno života u početnoj formaciji kao i fra Teofila s kojim ga veže i mjesto rođenja. „Nomen est omen“ dodao je fra Damjan poznatu latinsku uzrečicu i podsjetio kako je ime koje smo dobili na krštenju ono koje nas obilježava i koje nosimo, ali ovo koje danas slavimo je redovničko i drugo ime kojim se legitimiramo kao redovnici franjevci. Fra Damjan je istaknuo posebne zasluge ovih tihih redovnika, koji su – rekao je – godinama sakupljali blago za nebo a i sada nesebično dijele od onoga što imaju, ponajviše u susretu s vjernicima u sakramentu svete ispovijedi. „Želim vam – zaključio je fra Damjan – da i ove dane koji su pred nama prihvatimo u radosti pa i onda kada će polako Gospod pokucati, i meni, i vama, i svakome od nas, da znamo i taj puta spremno odgovoriti Bogu: Evo me! Želim vam svako dobo i dobro zdravlje, ustrajnost u svećeničkoj ispovjedničkoj službi i prihvaćanju zajednice kao radosti života.“

Ne treba sumnjati da su se s njima iskreno poveselili i svi ostali, fra Augustin, fra Ivan B. i fra Ivan P. iz Šibenika, te fra Martin i fra Josip iz Splita. Živjeli!

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV