Naš asistent nadbiskup u Teheranu

U petak, 8. siječnja o. g., Sveta Stolica službeno je objavila da je papa Franjo imenovao našeg subrata, FRA DOMINIQUEA MATHIEU, dosadašnjega generalnog asistenta Federacije Srednje Europe (CEF), nadbiskupom katolika latinskog obreda u Teheranu. Ujedno je izvijestila kako je istodobno prenijela dosadašnje sjedište iz Ispahana u teheransku crkvu Marije Tješiteljice. Teheranska nadbiskupija latinskog obreda izravno je podvrgnuta Svetoj Stolici i obuhvaća sve katolike latinskog obreda. Inače u Iranu postoji i jedna armensko-katolička eparhija te četiri kaldejsko-katoličke eparhije, u svemu dakle šest crkvenih okružja Katoličke crkve. Teheranska nadbiskupija koju uskoro preuzima naš p. Mathieu ima oko 10.000 vjernika i desetak svećenika. Već je šest godina ispražnjena, nakon što je u siječnju 2015. papa Franjo prihvatio ostavku mons. Ignacija Bedinija, salezijanca, zbog poodmakle dobi.

Fra Dominique je rođen 13. lipnja 1963. u belgijskom mjestu Arlon. Godine 1983. diplomirao je fakultet ekonomskih znanosti i ušao u Red franjevaca konventualaca. Studij teologije počeo je u Rimu, pri Seraphicumu, gdje je diplomirao 1989. Te je godine i zaređen za svećenika u Belgiji. U matičnoj, tada još Belgijskoj provinciji, fra Dominique je vršio razne odgovorne službe, i u dva navrata bio provincijski ministar (1995. – 2001.). Od 2013. djeluje u Libanonu kao član Provincijske kustodije Istoka i Svete Zemlje. Fra Dominique je na Generalnom kapitulu 2019. izabran za generalnog definitora i asistenta CEF-a. Vrlo dobro govori francuski, nizozemski, engleski, talijanski i njemački, a studirao je i arapski. Pokazivao je zanimanje i za upoznavanje hrvatskog jezika, pa mu nisu nepoznate ni neke naše riječi i izričaji. Od hobija, kako je sam jednom priznao, bavi se astronomijom i gastronomijom, te u šali tvrdi da u slobodno vrijeme promatra zvijezde ili priprema kulinarske specijalitete.

Po primitku obavijesti naš o. Provincijal uputio je opširno pismo novome teheranskom nadbiskupu i našemu dosadašnjem generalnom asistentu fra Dominiqueu te mu poželio uspjeh i blagoslov u zemlji gdje katolika gotovo ni nema.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV