Sprovod pok. fra Ambroza

U srijedu, 9. prosinca, na novome gradskom groblju u Šibeniku, u obiteljskoj grobnici, pokopan je fra Ambroz Nikola Knežić. Zbog strogih epidemioloških ograničenja sudjelovao je maleni broj ljudi. Nešto pokojnikove rodbine i tri predstavnika naše Provincije. Iz šibenske samostanske zajednice nitko nije mogao prisustvovati jer su svi još bili u izolaciji. Pogrebnu misu predvoduio je provincijski ministar, fra Josip Blažević, koji je pri tom održao i oproštajno slovo, a sam sprovod vodio je fra Miljenko Hontić, gvardijan samostana sv. Antuna Padovanskoga u Vinkovcima, čiji je član bio i pok. fra Ambroz. Od ostale braće iz Provincije još je sudjelovao i fra Martin Jaković, gvardijan splitskoga samostana sv. Frane.

Nakon što je u prvome dijelu svojega pogrebnog nagovora o. Provincijal prikazao pokojnikov život, posebno njegovo misijsko djelovanje u Zambiji, o. Provincijal je u svoje osobno i u ime cijele provincijske zajednice završio:

►Što reći na odru ovoga pokojnika, danas, kada se od njega opraštamo, odajući mu posljednju počast?

►Fra Ambroz je više puta, i u raznim prigodama, tijekom posljednjih godina svoga života ponovio da mu se na odru ne kaže ama baš ništa. Da li samo u šali, ili je to mislio i za ozbiljno? Ne znam. Njegov smisao za humor često je ostao neshvaćen, kao i neki njegovi stavovi i izjave koje nismo uvijek s njime dijelili. Ali poštujući njegovu želju, posljednje riječi prepuštam njemu samome, fra Ambrozu, koje je napisao u predgovoru svojoj knjizi Zašto ima nade, objavljenoj u vlastitoj nakladi 2012. godine. Fra Ambroz piše ovako: „Treba naći nadu koja vodi u novi život, nadu koja vodi i preko groba. Svi mi tražimo sigurnost i uvjerenja da će se naš život nastaviti ili da će ono što ostavljamo živjeti i poslije nas. Vjera ili vjerovanje jedan je od načina da dobijemo to važno uvjerenje i sigurnost besmrtnosti.“

►U toj vjeri, koja nas je povezala, koja je jamstvo naše nade, poštovani fra Ambroze, mi se danas opraštamo od tebe. Vjerujemo da smrću naš život ne prestaje. Kada liječnici dignu ruke od nas, Bog nas uzima u svoje ruke. Tebe je Bog sebi primio na tvoj imendan, blagdan sv. Nikole, kao najljepši imendanski dar, pa te zagovoru tvoga imenjaka i preporučujemo.

►U ime Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Ambrozu Nikoli Knežiću, ovom prigodom, izražavam zahvalnost za život koji je posvetio služenju na razini cijele Crkve, Reda i provincije.

►A vama, njegovoj ožalošćenoj rodbini, dragim i poštovanim sestrama, nećacima i nećakinjama, u svoje ime, u ime ovdje nazočne braće, fra Miljenka Hontića, fra Ambrozovog vinkovačkog gvardijana, fra Martina Jakovića, splitskog gvardijana, i braće cijele naše Hrvatske provincije, izražavam iskrenu, ljudsku i kršćansku sućut.

►Fra Ambroze, počivaj u miru Božjem, u svom rodnom gradu Šibeniku!

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV