Preminuo fra Ambroz Nikola Knežić

Naš svećenik i redovnički subrat fra Ambroz Nikola Knežić, član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, preminuo je 6. prosinca u 77. godini života. Fra Ambroz preminuo je u zagrebačkoj bolnici u Dubravi u nedjelju navečer od posljedica moždanog udara.

Rođen je u Šibeniku 1944. godine. Kao franjevac konventualac proveo je pedesetak godina u raznim samostanima Hrvatske provincije sv. Jeronima. Život mu je posebno opečatilo misionarsko djelovanje u Zambiji u kojoj je proveo tridesetak godina, i u čijoj je Generalnoj kustodiji u nekoliko mandata vršio službu generalnoga kustosa. Po povratku u domovinu, vršio je službu vikara Provincije, te potom gvardijana u Zagrebu i Splitu.

Ukop zemnih ostataka fra Ambroza bit će u rodnomu mu Šibeniku, u srijedu 9. prosinca u 12 sati. Zbog epidemioloških uvjeta prisustvovanje sprovodu ograničeno je samo na uži krug rodbine i crkvenih predstavnika Biskupije i njegove Provincije.

Nikola Knežić, sin Nikole i Marije rođ. Radović, rođen 19. travnja 1944. u Šibeniku. Nakon državne srednje škole ušao je u novicijat, uzeo ime fra Ambroz, a prve je zavjete položio 2. kolovoza 1962. Svečane je položio 4. listopada 1967. U Zagrebu završio je teološke studije. Zaređen je za svećenika 26. srpnja 1968. Od 1969. do 1971. kapelan je i župnik u Petrovaradinu.

Već je u vrijeme novicijata izražavao želju za misijama. Tako je već 21. lipnja 1967., na kraju 4. godine teologije, službeno uputio molbu provincijalu fra Marijanu Žugaju da ode u misije. Dana 1. svibnja 1971. general fra Basil Heiser izdaje mu dekret za misije u Zambiji. Najprije je pošao u Englesku radi učenja jezika te je godinu dana proveo u tamošnjoj provinciji Reda franjevaca konventualaca. U izvješću 21. lipnja 1972. provincijal fra Nikola Roščić službenim dopisom potvrđuje da se kod Knežića radi o ozbiljnom misijskom zvanju. U Ndolu (Zambija) stigao 26. lipnja 1972. Tri prve zambijske godine provodi u misiji Svete Marije, a od 10. studenoga 1975. do 1. siječnja 1985. vrši službu katedralnog župnika u Ndoli, središtu misije, te kroz šest godina obnaša i službu dekana i pročelnika Prezbiterskog vijeća biskupije, gdje je ujedno bio i osobni savjetnik biskupa. Od 1. siječnja 1985. do 3. srpnja 1996. kao župnik službuje u župi Chifubu kod Ndole, gdje je u filijali Kaniki podigao crkve sv. Magdalene, koju je 23. listopada 1994. blagoslovio fra Ljudevit Maračić, tadašnji provincijal, čija je majka Terezija, uz o. Pija Polonija, novčano pripomogla gradnji crkve. Od 1985. do 1991. fra Ambroz obnaša i službu gvardijana u glavnom samostanu Generalne kustodije u Ndoli, a od studenoga 1985. do lipnja 1996. obnaša i službu kustosa (provincijala) Generalne kustodije Franjevačkih promučenika u Zambiji (uskoro je proglašena provincijom).

Od 1. kolovoza 1996. do 31. svibnja 1998. nalazi se na specijalizaciji u SAD (San Francisco), gdje se kvalificira za pastoralni rad s oboljelima od side (AIDS). Nakon toga vraća se u Zambiju gdje se posvećuje radu s oboljelima od side, kojih tamo ima jako mnogo. Vodi 14 terapeutskih grupa (s 310 bolesnika), od kojih je čak 160 preminulo. Ovom vrstom pastorala fra Ambroz se bavio u Zambiji vršeći istovremeno i službu gvardijana u Luanshyji, da bi posljednju godinu rada u Zambiji bio i župnik u istome mjestu. Potkraj svoga tridesetogodišnjega misijskog djelovanja u misijama fra Ambroz je bio i kapitularni kustos zambijske Generalne kustodije. U svoju matičnu provinciju sv. Jeronima iz Zambije se vratio 20. veljače 2002. Na taj ga je korak, među ostalim, prisilila i teška bolest krvnih žila poznata pod imenom policitemija, koja ga je pratila već od kolovoza 1981., zbog čega je češće morao na kratkotrajno liječenje u Južnu Afriku.

Na provincijskom kapitulu 2002., kad je o. Ilija Miškić ponovno izabran za provincijskog ministra, fra Ambroz je predložen i izabran za definitora, potom i za Provincijalova zamjenika. Istovremeno je izabran i za gvardijana samostana Svetog Duha u Zagrebu, gdje je vodio obnovu i dogradnju cjelokupnoga kompleksa ovoga matičnog samostana. Na kapitulu 2006. za splitskoga gvardijana izabran je fra Žarko Relota, koji se brzo odrekao te službe te je fra Ambroz 1. srpnja 2006. izabran za gvardijana u Splitu. Nakon četiri godine, vraćen je u Zagreb, gdje je uz liječenje prihvatio pastoralnu skrb u domu za starije, kojima je i posvetio svoju prigodnu knjigu na tu temu. Nakon kapitula 2018. provincijski ministar dodijelio je fra Ambroza vinkovačkom samostanu sv. Antuna, odakle je vraćen u Zagreb i smješten u Dom sv. Josipa, gdje ga je i zadesila teška bolest i smrt u covid-bolnici Kliničkog centra u Dubravi.

 
© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV