Fra Mauro Gambetti kardinal

Služba za komunikacije našeg Reda javlja: „U nedjelju, 25. listopada 2020. pri molitvi Angelusa, papa Franjo je najavio skori konzistorij, koji će se održati sljedećeg 28. studenoga, i na kojemu će biti uvedeno 13 novih kardinala, među kojima i naš subrat, fra Mauro M. Gambetti, sadašnji kustos Svetoga asiškog samostana.

Fra Mauro je rođen 27. listopada 1965. u mjestu Castel San Pietro Terme, kod Bologne, a nakon diplome inženjera mehanike pri Bolonjskom sveučilištu, u rujnu 1992. započeo je formativni hod u našemu Redu. Jednostavne zavjete položio je 29. kolovoza 1995., a svečane 20. rujna 1998. Nakon bakalaureata u teologiji pri Teološkom institutu u Asizu, ostvario je licencijat iz teološke antropologije pri Teološkom fakultetu Srednje Italije u Firenci. Za svećenika je zaređen 8. siječnja 2000. u Longianu (Forli-Cesena), pri samostanu Krista raspetoga. U istoj je zajednici vršio službu gvardijana i animatora pastorala mladih i zvanja. Godine 2009. braća tadašnje Bolonjske provincije izabrala su ga za provincijskog ministra, sve do 22. veljače 2013., kad je pozvan biti kustosom Generalne kustodije Svetoga asiškog samostana u četverogodištu 2013-2017. Istovremeno ga je asiški biskup imenovao biskupskim vikarom za pastoral pri papinskoj bazilici sv. Franje u Asizu i ostalim obližnjim bogoslužnim središtima koja poslužuju naša subraća. Potvrđen je za generalnoga kustosa u daljnjem četverogodištu, sve do 2021., a izabran je i za predsjednika FIMP (Međusredozemna Federacija provincijskih ministara). Zahvalni o. Mauru za ovaj novi dar, pratimo našeg subrata jednodušnom molitvom u novoj službi univerzalne Crkve“, završava Ured za komunikacije našega Reda u priopćenju na svojemu službenom portalu.

„To su Papine šale“ – bile su prve riječi koje je izgovorio fra Mauro Gambetti nakon vijesti o svojem imenovanju. „Primam tu vijest sa zahvalnošću i radošću, u duhu poslušnosti Crkvi i služenju čovječanstvu, u ovo tako teško vrijeme za sve nas. Povjeravam svetom Franji svoj put i usvajam njegove riječi o bratstvu. Dar je to koji ću podijeliti sa svom djecom Božjom na putu ljubavi i samilosti prema bližnjem, našem bratu“, rekao je fra Mauro. Brojnim čestitarima pridružila se i naša Provincija, koja je preko provincijskog ministra fra Josipa Blaževića odmah čestitala fra Mauru i poželjela blagoslov od Gospodina na novom putu života.

Ako uračunamo novoga kardinala, fra Maura Gambettija, čini se da je naš Red, računavši dakako i ono razdoblje zajedničke povijesti s ostalim franjevačkim ograncima, dosad imao 33 kardinala, počevši od sv. Bonaventure (1273.) i Jakova Mascija (1278.), kasnijeg pape Nikole IV., a prethodno i provincijala naše Sklavonske provincije. Ako pak računamo samostalno razdoblje od diobe Reda 1517., prvi konventualski kardinal bio je Felice Peretti (1570.), kasniji papa Siksto V., a za njim slijede još sedam kardinala, od kojih je Lorenzo Ganganelli (1759.) postao papom pod imenom Klementa XIV. Posljednji kardinal prije novoimenovanoga Maura Gambettija bio je Sicilijanac Antonio Maria Panebianco (1861.). Prošlo je dakle 159 godina kako je naš Red dobio kardinala. Trenutno kardinalski zbor broji 51 redovnika, najviše salezijanaca (devet) i isusovaca (sedam).

Prethodno je kardinal Mauro Gambetti, u nedjelju 22. studenoga o. g., u asiškoj Gornjoj bazilici zaređen za biskupa (s naslovom nadbiskupa Tisidea, odnosno latinski Diocesis Tadduensis, koja se nekoć prostirala blizu Kartage, kao sufraganska biskupija Kartage u današnjem Tunisu). Biskupski red podijelio mu je kardinal Agostino Vallini, papinski legat za papinske bazilike sv. Franje u Asizu i Svete Marije anđeoske u Porcijunkuli. U prigodnoj čestitci general Reda, fra Carlos Alberto Trovarelli podsjetio je novog nadbiskupa i kardinala Gambettija: „Papa Franjo i tebe danas zove, kao nekoć Franju Asiškoga, da ‘popraviš’ Crkvu, ulažući svoje korake u njegove stope, znajući pak da se iza tvojih leđa nalazi Red, obitelj, spremna podržati te i uvijek prihvatiti. Zato, dragi fra Mauro, sretan ti hod!“

U brojnim razgovorima koji su ovog mjeseca objavljeni s novoimenovanim kardinalom Gambettijem, prethodnim generalnim kustosom Svetoga asiškog samostana, a sada jednim od najmlađih članova kardinalskoga zbora, novinari su često izdvajali njegovo prvo zanimanje i struku inženjera strojarstva, pitajući ga ponekad hoće li mu ta diploma pomoći u novoj biskupskoj službi i kardinalskoj ulozi. „Svakako. Vidjet ćemo uskoro što se od mene točno traži… ali moram priznati da mi je ova struka uvijek pomagala kao redovniku. Studij strojarstva i ponešto radne prakse na tom području pozitivno su me obilježili u načinu prihvaćanja stvarnosti i pristupanja problemima. U strojarstvu čovjek je dosta shematičan, racionalan u prihvaćanju stvarnosti i uvijek nastoji postići sintezu, rješenje. Mislim da je to korisna prtljaga i za zadatke koji će mi biti dodijeljeni.“

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV