Proslavljen dan Provincije – Sv. Jeronim

„Svetom Jeronimu posvećeno“

U ponedjeljak, 28. rujna 2020. popodne provincijski definitorij održao je svoju redovitu sjednicu u Šibeniku, na poziv fra Ivana Bradarića, šibenskog gvardijana, povodom Godine sv. Nikole Tavelića, koja završava njegovom svetkovinom 14. studenoga o.g.

Dan kasnije, u utorak 29. rujna dopodne, definitorij se priključio biskupijskoj proslavi sv. Mihaela Arkanđela u šibenskoj katedrali. Popodne je održan godišnji planerski susret gvardijana s upravom provincije a navečer su svečano proslavljena dva imendana naših svečara, fra Miljenka Hontića i fra Mihaela Pavića.

U srijedu 30. rujna uslijedila je svečana proslava Dana provincije u Splitu i Solinu uz sudjelovanje 26 braće iz naše provincije. Dan provincije ove godine bio je jedinstven po obilježavanju 1600. godišnjice smrti sv. Jeronima, našeg zaštitnika. Split je odabran jer tri franjevačke provincije koje se ponose sv. Jeronimom kao svojim zaštitnikom (zadarska, TOR i naša), imaju svoj samostan u Splitu, a bila je zajednička želja zajedničkog zaštitnika proslaviti zajedno, makar i samo jednom znakovitom gestom. Stoga su sve tri provincije proslavu započele u svojim matičnim splitskim samostanima prigodnim ručkom i popodnevnim programom u vlastitom aranžmanu, a završili svečanom svetom misom u Solinu, priključujući se nacionalnoj proslavi sv. Jeronima u organizaciji Splitsko – makarske nadbiskupije, dok je Splitsko – dalmatinska županija priredila i prigodnu civilnu proslavu na kojoj je sudjelovao fra Tomislav Glavnik, provincijski vikar, zaslužan i za realizaciju kipa sv. Jeronima koji će biti otpremljen i postavljen u Svetoj Zemlji.

Sadržaj naše provincijske proslave obogatilo je prigodno objavljivanje spomenice „Svetom Jeronimu posvećeno“ koja prvi put javnosti predstavlja dijelove inkunabule Vita epistole de sancto hieronymo ulgare (Ferrara 1467.), vlasništvo Knjižnice samostana Franjevaca konventualaca u Šibeniku. Bogato ilustriranu spomenicu u koloru, na stotinjak stranica opsega, i sjajnom papiru, uredio je i uvodnim naznakama popratio fra Ljudevit A. Maračić, provincijski knjižničar i arhivar. Spomenica je objavljena u izdanju Veritasa-Glasnika sv. Antuna Padovanskoga i Splitsko – dalmatinske županije. Spomenicu je najprije predstavljena za medije 29. rujna u Splitu, na Dan provincije u samostanskoj dvorani sv. Frane za sudionike ove proslave, 1. listopada za Grad Šibenik, a 2. listopada u dvorani sv. Franje u Zagrebu za zainteresiranu javnost.

Nakon predstavljanja o Danu provincije, uslijedilo je euharistijsko slavlje u Solinu koje je trebao predslaviti kardinal Jose Tolentino de Mendonca, vatikanski bibliotekar i knjižničar, no zbog njegove spriječenosti, predslavio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik HBK u zajedništvu s preko pedeset svećenika i nekoliko biskupa. Susret smo završili prigodnom večerom i bratskim druženjem.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV