Održan drugi Atunovski hod

Sveti Antun, svetac miljenik svega svijeta ponovo je okupio mlade. Ulicama Zagreba od Sesvetskih Sela do Svetoga Duha održan je u subotu 6. lipnja drugi Antunovski hod koji je okupio 1200 mladih, a čiji je inicijator fra Stjepan Brčina uz podršku župnika dviju župa sv. Antuna. Pjevalo se, plesalo, slavilo Boga sa osmijesima na licima bez obzira na prijeđenih 16 kilometara.

Nakon što su se mladi hodočasnici radosno okupili u Sesvetskim Selima uz pjesmu i animacije, započela je sveta misa u 15 sati koju je predvodio župnik vlč. Antun Sente. Poručio je kako je svetac kojeg se časti po svem svijetu uspio i ove godine kroz ovu prekrasnu inicijativu ujediniti mlade u Zagrebu i povezati njegov istok i zapad. Po završetku je rijeka ljudi krenula ovogodišnji zavjetni hod svetom Antunu, a ni vrućina ni umor nisu smetali da se Bog proslavlja najprometnijim zagrebačkim ulicama.

Hodočasnici su svratili u samostan hercegovačkih franjevaca u Dubravi i nakon kratke molitve i odmora krenuli na Trg bana Jelačića gdje se odvijao središnji događaj i evangelizacija. Plesna skupina Evangelizacijske zajednice sv. Maksimilijana Kolbea izvela je performans koji je nosio posebno značenje. Početni je ples predstavljao harmoniju Božjeg stvaranja, ali potom ulazi zlo u svijet, no nakon Kristovog dolaska sve se ponovo vraća u harmoniju i nastupa konačna radost. Poslije ove snažne poruke fra Stjepan je izrekao molitvu i blagoslovio sve prisutne, a program je nastavljen uz pjesmu i ples svih okupljenih.

Zadnja stanica bio je Sveti Duh gdje su mlade dočekali Amorose i Petar Buljan koji su animirali slavljenje i klanjanje. Milost i pomazanje s neba se mogla osjetiti kroz neumornu radost mladih koji su zaista pokazali koliko im je važno svjedočiti svoju vjeru.

Kristina Jozić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV