„Posvoji jednog liječnika“

Inicijativa franjevaca konventualaca za liječnike

Prema internetskom portalu Reda franjevaca konventualaca Generalne kurije u Rimu, poljski franjevci konventualci Krakovske provincije pokrenuli su znakovitu inicijativu koja je u zemlji, a i izvan nje, pobudila pažnju i zanimanje. Inicijativu su nazvali „Posvoji jednog liječnika“, a sastoji se o dragovoljnoj obvezi svakidašnje molitve za jednu osobu koja u teškim vremenima širenja zaraznoga koronavirusa ulaže nadljudske napore u njezinu svladavanja, čak izlaže i svoj vlasatiti život u toj zasad još neravnopravnoj borbi. Pothvat je uslijedio kao odgovor jednoj liječnici koja je u vrijeme studija i specijalizacije bila pastoralno vezana uz jedan od samostana ove provincije. „Prateći razvoj stanja – piše doktorica – preostaje mi samo da od vas zatražim molitvu. Predlažem vam da preko molitve duhovno ‘posvojite’ jednoga zdravstvenog djelatnika: liječnika, bolničara, tehničara, bolničkog činovnika, itd. Dobro će doći bilo koji oblik molitve, samo neka to bude redovito“.

Braća Krakovske provincije prihvatila su inicijativu i o tome izvijestili razne medije. Među ostalima i generalni tajnik Poljske biskupske konferencije, mons. Artur Mizinski, podržao je i ohrabrio ovaj pothvat: „Nastojmo cijeniti veliku odanost zdravstvenih djelatnika… Molimo za njih i njihove obitelji. Pokažimo im svoju zahvalnost i svoju podršku.“

Želja je hrvatskih franjevaca konventualaca da ova plemenita inicijativa „Posvoji jednog liječnika“ naiđe na plodno tlo i u Hrvatskoj kao izraz vjerničke zahvalnosti za sve što naši liječnici poduzimaju u borbi protiv epidemije. Dovoljno je odabrati jednog zdravstvenog djelatnika po vlastitom izboru, ili Bogu prepustiti da molitva bude za onoga koji je u najvećoj potrebi, i za njego dnevno moliti molitvu koju sami odaberemo.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV