Stepinčeve relikvije u Splitu

Povodom 60. obljetnice smrti bl. Alojzija Stepinca, dobrotom Zagrebačke nadbiskupije, i ove godine su Blaženikove relikvije boravile u crkvi sv. Frane na Obali u Splitu od 7. do 10. veljače.

Program prvog dana molitvene trodnevnice započeo je u petak 7. veljače pobožnošću Blaženoj Djevici Mariji s nakanom za Crkvu. Potom je uslijedio svečani unos relikvija u crkvu, misno slavlje te euharistijsko klanjanje. Svetu misu predslavio je don Tomislav Čubelić, katedralni župnik i dekan.

U subotu 8. veljače dopodne bila je prilika za ispovijed, osobnu pobožnost, te molitva Srednjega časa. U 10 sati oko Blaženikovih relikvija su se okupila djeca u molitvi. U večernjim satima nakon pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji i bl. Alojziju uslijedila je sveta misa koju je predslavio fra Josip Ivanović; uslijedilo je svjedočanstvo fra Damjana Glavaša, svjedoka Stepinčeva sprovoda.

U nedjelju 9. veljače vjernici su poslije svetih misa imali priliku štovati relikvije. Večrenju misu u 19 sati predslavio je fra Martin Jaković.

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, u ponedjeljak 10. veljače, relikvije su bile izložene cijeli dan, vjernici su imali priliku za svetu ispovijed i osobnu pobonost. U 14 sati bila je „Ura preminuća“ kao spomen-slavlje prijelaza iz ovozemnoga života u vječnost. U programu su sudjelovali bogoslovi Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu i sestre Služavke Maloga Isusa.

Središnju svetu misu predslavio je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, u zajedništvu s fra Martinom Jakovićem, gvardijanom i župnikom, i fra Josipom Ivanovićem, župnim vikarom.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na svjedočanstvo pouzdanja u Božju providnost koje nam je ostavio blaženi kardinal Stepinac, mons. Vidović je rekao kako „mi ljudi volimo uzimati stvar u svoje ruke i baviti se tuđim poslovima, misleći pri tome kako imamo najbolji odgovor na sva životna pitanja“. „Mi na neki način želimo uzeti stvar u svoje ruke i kada je u pitanju proces proglašenja svetim blaženog kardinala Stepinca te se ljutimo na Papu, biskupe i pravoslavce uzdajući se u svoje prosudbe i zaključke. Nažalost, mislimo kako svojim djelima i sposobnostima možemo nadvisiti samoga Boga. Knjiga Mudrosti nam u današnjem čitanju govori kako su duše pravednika u ruci Božjoj. Mislite li da su naše ruke pravednije, poštenije, ljubaznije i milosrdnije od Božje ruke? Znamo li mi bolje od Onoga koji je stvorio svijet iz ničega?“, nastavio je, dodajući kako nas blaženi kardinal Stepinac uči kako se trebamo pouzdati u Gospodina. „Kardinal Stepinac je svoje geslo ‘U tebe se Gospodine, uzdam!’ potvrdio svojim životom. U svim teškim životnim situacijama, od trenutka u kojem je zaručnici trebao reći kako želi postati svećenik pa do vođenja zagrebačke nadbiskupije u ratnim vremenima, kardinal Stepinac pokazuje kako se uzda u Gospodina i kako vjeruje da su duše pravednika u ruci Božjoj“, ustvrdio je.

O spomendanu Majke Božje Lurdske Blaženik “je posjetio” kaluzurni samostan sestara klarisa u Splitu te su sestre imale priliku moliti i iskazati štovanje relikvijama.

Slavko Blažić/fra Josip Ivanović

Foto: SMN/Samostan sv. Frane

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV